ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de reclamanți identificați ca „Abenante și alții” au inițiat o acțiune la Tribunalul Uniunii Europene pentru a obține anularea reglementării prin care este instaurat „permisul” sanitar european (pașaportul de vaccinare), relatează joi agenția AFP, citată de Agerpres.

Plângerea a fost depusă la 30 august, „pârâții” fiind Consiliul și Parlamentul European, care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat „Certificatul digital Covid al U.E.”, vestitul pașaport de vaccinare, care condiționează libertatea de circulațe între statele membre de vaccinare/testare/trecerea prin Covid-19, implementat de U.E. începând cu 1 iulie 2021.

Un document al Consiliului adresat ambasadorilor celor 27 de state membre, reuniți miercuri, menționează această acțiune în justiție; potrivit site-ului de informații Contexte, care a publicat conținutul documentului cu acces limitat, reclamanții atrag atenția că solicitarea unui test sau a vaccinării ca precondiție pentru libera circulație între state înseamnă a impune „tratamente medicale invazive” și încalcă de asemenea Carta drepturilor fundamentale a U.E., în care libertatea de mișcare e consemnată ca un drept inalienabil și necondiționat.

Reclamanții cer anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puțin a părții privind testarea și vaccinarea și solicită suspendarea imediată a dispozițiilor contestate în așteptarea deciziei de fond.