ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul american Oregon cere de acum înainte întreprinderilor, locurilor de muncă și lăcașurilor de cult să verifice statusul vaccinal al tuturor celor care le trec pragul, înainte de a li se permite accesul în clădiri fără mască, informează The Daily Veracity, care citează The New York Times.

Acest regulament la nivel de stat, unul dintre primele de acest fel din SUA, este menit să împiedice oamenii să aibă acces fără mască în spații publice închise dacă nu au făcut „vaccinul” Covid.

Unele state și întreprinderi au adoptat un sistem bazat pe un cod de onoare, care a fost criticat de mulți analiști din presă, dar alte state, precum Oregon - și unele districte din California - par să devină și mai categorice.
 
Unele grupuri de afaceri din Oregon și-au exprimat îngrijorarea că un ordin de verificare a statutului de persoană vaccinată ar putea deveni o procedură dificilă și poate chiar periculoasă.

Autoritatea de Sănătate din Oregon a declarat că noile sale directive de marți, 25 mai 2021, intră în vigoare de îndată, iar companiile vor fi obligate să continue să impună obligativitatea purtării măștii, cu excepția cazului în care persoanele care vor să intre în clădire fac dovada vaccinării.

Dispozițiile privind măștile, regulile legate de ocuparea capacității unui spațiu și ordinele de închidere sunt reglementări care sunt implementate de obicei de guvernele fiecărui stat, dar pașapoartele de vaccinare vor fi lăsate aproape exclusiv la latitudinea întreprinderilor private. Mulți se tem că obligativitatea pașapoartelor - precum cele introduse în Oregon - se va extinde, în cele din urmă, și în alte state ale SUA, iar clienții vor trebui în curând să prezinte dovada vaccinării sub forma unui cod QR scanabil pe telefon, dacă vor să meargă la cumpărături în magazine precum Walmart sau Sams Club.

Santa Clara County este primul dintre numeroasele districte ale statului California care cere acum ca angajatorii să primească informații despre vaccinare. Întreprinderile din California sunt acum obligate să raporteze statutul de vaccinare al tuturor angajaților.

Potrivit ordinului de sănătate publică al districtului, „toate întreprinderile și entitățile guvernamentale trebuie să verifice statutul de vaccinare al personalului și trebuie să respecte regulile pentru personalul care nu este complet vaccinat, așa cum se prevede în secțiunea 9(c) și 9(d) din Ordinul reprezentantului regional de sănătate din 18 mai 2021".

Conform ordinului de sănătate, dacă angajatul refuză să declare dacă este vaccinat sau nu, angajatorul „ar trebui să presupună că angajatul poate fi nevaccinat și să urmeze cerințele suplimentare pentru angajații nevaccinați”.

Potrivit ordinului de sănătate, legea privind portabilitatea și responsabilitatea în domeniul asigurărilor de sănătate (HIPAA) - un fel de lege a confidențialității datelor personale de la noi, n.r - nu se aplică în cazul acestei măsuri, deoarece angajatorii cer angajaților să-și prezinte statutul de vaccinare:

„Nu. HIPAA se aplică anumitor entități, cum ar fi furnizorii de servicii medicale și programe de sănătate și ce informații medicale confidențiale pot divulga despre pacienții sau membrii lor, dar și în ce circumstanțe. HIPAA nu reglementează ce informații pot cere angajatorii de la angajații lor.”

În plus, angajații sunt instruiți să consemneze numele colegilor de muncă ce nu doresc să dezvăluie dacă au fost sau nu vaccinați.

„Trebuie să consemnați faptul că angajatul a refuzat să își dezvăluie statutul de vaccinare, să presupuneți că nu este complet vaccinat și să urmați toate regulile care se aplică angajaților care nu sunt complet vaccinați”, se mai arată în ordin.