ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Persoanelor cărora li s-au prescris noile pastile anticovid de la Pfizer sau Merck vor avea nevoie de o monitorizare atentă din partea medicilor și a farmaciștilor, iar antiviralele ar putea să nu fie sigure pentru toată lumea, avertizează experții, conform NBC News.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a autorizat Paxlovid de la Pfizer pentru Covid la persoanele cu vârsta de peste 12 ani care au afecțiuni de bază care cresc riscul de spitalizare și deces din cauza coronavirusului, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul.
 
Cu toate acestea, unul dintre cele două medicamente din cocktailul antiviral ar putea provoca interacțiuni grave sau care pun în pericol viața cu medicamente utilizate pe scară largă, inclusiv statine, anticoagulante și unele antidepresive. Iar FDA nu recomandă Paxlovid pentru persoanele cu afecțiuni renale sau hepatice severe.

Din cauza îngrijorărilor experților cu privire la potențialele efecte secundare ale molnupiravirului de la Merck, FDA a restricționat utilizarea acestuia la adulți și numai în scenariile în care alte tratamente autorizate, inclusiv anticorpii monoclonali, sunt inaccesibile sau nu sunt "adecvate din punct de vedere clinic".

Paxlovid este alcătuit din două comprimate de antiviral nirmatrelvir și un comprimat de ritonavir, un medicament care a fost folosit de mult timp ca ceea ce se numește agent de amplificare în regimurile HIV. Ritonavirul suprimă o enzimă hepatică cheie numită CYP3A, care metabolizează multe medicamente, inclusiv nirmatrelvirul. În cazul tratamentului cu Paxlovid, ritonavirul încetinește descompunerea de către organism a antiviralului activ și îl ajută să rămână la un nivel terapeutic pentru mai mult timp.

Atunci când Paxlovid este asociat cu alte medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate de enzima CYP3A, principala îngrijorare este că componenta ritonavir poate amplifica medicamentele co-administrate până la niveluri toxice.

Complicând lucrurile, medicamentele care prezintă riscuri de interacțiune sunt prescrise pe scară largă persoanelor care prezintă cel mai mare risc de Covid din cauza altor afecțiuni de sănătate.

Medicamentele includ, dar nu se limitează la: anticoagulante; medicamente anticonvulsivante; medicamente pentru ritmuri cardiace neregulate, hipertensiune arterială și colesterol ridicat; antidepresive și medicamente împotriva anxietății; imunosupresoare; steroizi (inclusiv inhalatoare); tratamente pentru HIV; și medicamente pentru disfuncție erectilă.

"Unele dintre aceste potențiale interacțiuni nu sunt banale, iar unele asocieri trebuie evitate cu totul", a declarat Peter Anderson, profesor de științe farmaceutice la University of Colorado Anschutz Medical Campus. "Unele sunt probabil ușor de gestionat. Dar cu unele va trebui să fim foarte atenți".

În fișa sa informativă despre Paxlovid, FDA a publicat o listă detaliată a medicamentelor care pot interacționa în mod dăunător cu ritonavirul, inclusiv a celor care nu ar trebui asociate cu antiviralele Covid.