ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pastorul canadian de origine poloneză care a fost încarcerat pentru că a ținut slujbe religioase în Calgary, Alberta, a declarat că va refuza să se supună unui ordin judecătoresc care îl obligă să repete public opiniile experților medicali cu privire la Covid-19, informează Fox News.

Pastorul Artur Pawlowski a fost supus de judecătorul Adam Germain, de la Curtea Băncii Reginei, unei perioade de 18 luni de probațiune, potrivit unei hotărâri scrise emise vineri.


Decizia reprezintă cea mai recentă evoluție în lupta juridică purtată de autoritățile din Alberta împotriva lui Pawlowski, care s-a confruntat cu o acuzație de sfidare civilă pentru că a ținut slujbe în biserică, încălcând un ordin judecătoresc care interzicea organizarea, promovarea sau participarea la o „adunare publică ilegală”.

El a mai fost acuzat de ultraj pentru că a expulzat în mod repetat agenți înarmați care încercau să-i inspecteze biserica pentru a verifica respectarea măsurilor pandemice, fapt pentru care a intrat pentru prima dată în atenția internațională.

Pe lângă zecile de mii de dolari reprezentând cheltuieli de judecată și amenzi, una dintre condițiile probațiunii lui Pawlowski prevede ca acesta să reproducă papagalicește mesajele „majorității experților medicali din Alberta” privind distanțarea socială, purtarea măștilor și vaccinurile, chiar și atunci când vorbește în biserică.

„Condiția finală a ordinului său de punere în probațiune va fi ca, atunci când își exercită dreptul la libera exprimare și vorbește împotriva ordinelor și recomandărilor de sănătate ale Serviciilor de Sănătate din Alberta (AHS) într-o adunare publică sau într-un forum public (inclusiv pe rețelele de socializare), trebuie să indice în comunicările sale următoarele”, a scris Germain, care a anexat un scenariu:

„Sunt, de asemenea, conștient de faptul că opiniile pe care vi le expun cu această ocazie pot să nu fie opiniile majorității experților medicali din Alberta. Deși am dreptul să nu fiu de acord cu ei, sunt obligat să vă informez că majoritatea experților medicali sunt în favoarea distanțării sociale, a purtării măștii și a evitării mulțimilor mari pentru a reduce răspândirea Covid-19. De asemenea, majoritatea experților medicali susțin participarea la un program de vaccinare, cu excepția cazului în care, dintr-un motiv religios sau medical întemeiat, nu puteți fi vaccinați. S-a demonstrat statistic că vaccinarea salvează vieți și reduce severitatea simptomelor Covid-19.”

Pawlowski a declarat pentru Fox News că nu are nici o intenție de a se conforma sentinței judecătorului Germain, pe care a denunțat-o ca fiind „neconstituțională”, „ilegală” și un exemplu clar de „discurs sub constrângere, ca în China și Coreea de Nord”.

„Acest judecător corupt vrea să mă transforme într-un reporter al CBC sau CNN, ca de fiecare dată când sunt în public, de fiecare dată când deschid gura, să rostesc mantra lor guvernamentală”, a spus el.

Pawlowski a declarat că această condiție a judecătorului este „fără precedent” în Canada, o afirmație împărtășită de avocata sa, Sarah Miller, care a descris hotărârea judecătorului Germain ca fiind „bizară” și „probabil neconstituțională”, conform secțiunii 2 din Carta canadiană a drepturilor și libertăților, care garantează libertatea de exprimare.

„Asta este ceva cu totul și cu totul nou în materie de sentințe, din câte observ sau din câte cunosc eu”, a declarat Miller pentru Fox News. „Nu am auzit niciodată de vreun fel de perioadă de probațiune care să includă condiții care să oblige la anumite exprimări. Pare extrem de neobișnuit și rar”.

Miller a spus că rămâne neclar cum și în ce măsură discursul lui Pawlowski va fi monitorizat din punct de vedere al conformării.

„Ei îmi spun ce pot și ce nu pot predica”, a spus Pawlowski. „Îmi spun că de fiecare dată când vreau să mă adresez publicului trebuie să scuip mai întâi minciuna lor pentru a-mi putea transmite mesajul. Asta este China. Asta e Coreea de Nord”.