ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe slujbe de pomenire a eroilor, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, vor fi oficiate joi, la sărbătoarea Înălțării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troițele și monumentele închinate acestora, din țară și din străinătate.

„La sărbătoarea 'Înălțării Domnului' și Ziua Eroilor din ziua de joi, 28 mai 2020, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele și monumentele închinate acestora din țară și străinătate. La ora 12,00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară", anunță Patriarhia Română.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul "Înălțării Domnului" a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920, decizia fiind consfințită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Potrivit Patriarhiei Române, la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței creștine, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Catedrala Națională din București este ridicată, de asemenea, în memoria eroilor, primul dintre cele două hramuri ale sale fiind „Înălțarea Domnului”.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paște, Înălțarea Domnului, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus și-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.