ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Catedrala Patriarhală a fost proclamat vineri, 1 ianuarie,  anul 2021 ca Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română.

Proclamarea a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și slujba de Te-Deum oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor,  potrivit Basilica.

Actul de proclamare a fost citit de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul a prezentat icoana reprezentativă a Anului omagial 2021 și a motivat întrebuințarea acesteia. În icoană apar trei sfinți care s-au născut pe teritoriul țării noastre, dar care au mers în afara țării în misiune duhovnicească.

Este vorba despre:

Sfântul Cuvios Ioan Casian, hirotonit diacon de Sfântul Ioan Gură de Aur, originar din Dobrogea; a trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și prima jumătate a secolului al V-lea.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul care a trăit la sfârșitul secolului al V-lea și prima parte a secolului al VI-lea.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, care a trăit în secolul al XX-lea și care a trecut la domnul în anul 1960. Moaștele lui au fost descoperite intacte 20 de ani mai târziu, în 1980. A fost trecut în rândul sfinților de Patriarhia Română și apoi de Patriarhia Ierusalimului.

Acești trei sfinți de origine română nu au mormintele în țară, ci printre străini, a afirmat Patriarhul României.

„Sfântul Ioan Casian are mormântul la Marsilia în Franța. Sfântul Dionisie Exiguul, Părintele erei creștine, este înmormântat undeva în Italia, nu se știe precis locul. Sfântul Iacob, numit și Noul Hozevit, are moaștele la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozeva”.

Cei trei sfinți sunt rugători pentru poporul român și ocrotitori ai românilor plecați printre străini.

„Sfântul Ioan Casian este un părinte al Bisericii nedespărțite. El cunoștea foarte bine limba latină, pentru că era din populația daco-romană din Dobrogea. În același timp, a cunoscut foarte bine limba greacă. A călătorit în Egipt, în părțile Răsăritului, apoi s-a stabilit în Galia, Franța și a întemeiat două mănăstiri la Marsilia. A scris mai multe cărți duhovnicești, mai mult pentru monahi”.

„Dionisie Exiguul a fost printre cei mai învățați oameni ai timpului său. A fost consilier pentru zece papi la Roma, a organizat biblioteca Bisericii Romane și în același timp a cerut Papei Ioan în anul 530 să nu se mai numere anii de la întemeierea Romei sau din timpul lui Dioclețian, ci de la nașterea lui Iisus Hristos”.

„Sfântul Dionisie Exiguul a fost un erudit, dar în același timp a fost unul dintre cei mai postitori călugări. Postea și se ruga mult, dar nu judeca pe nimeni”.

Potrivit Preafericirii Sale, acești sfinți români au avut smerenia cea dintâi virtute a lor, dublată de o credința puternică.

De aceea, socotim că este necesar să avem în vedere îndemnul Sfântului Ioan Iacob scris pe un papirus care apare în icoană și anume: Fii pribegi ai țării mele / Necăjiți între străini / Nu uitați menirea voastră / De Români și de Creștini”.

Prin acest îndemn, el cheamă pe toți românii care se află printre străini „să-și păstreze identitatea de neam și de credință”, a precizat Patriarhul Daniel, care a dat apoi citire Cuvântului la proclamarea Anului omagial și comemorativ 2021.