ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat, luni, referitor la anunțul premierului Ludovic Orban privind anularea pelerinajului la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, că "aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni", potrivit Agerpres.

"Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare", spune Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Bănescu acuză "lipsa dialogului interinstituțional", care ar conduce la "un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată".

"Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni", afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Vasile Bănescu consideră că "pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări".

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews