Cu privire la recentele controverse și zvonuri generate de campania de vaccinare imaginată de autorități și urmare a poziției Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România , care a tras un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de preconizata vaccinare anti-Covid 19, Patriarhia Română ne-a remis cu puțin timp în urmă următorul Comunicat, pe care îl publicăm integral:

Vaccinarea anti-Covid 19, între ezitare și speranță

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv.

În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit.

Poziția Patriarhiei Române, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest mod, teama și ezitarea vor fi învinse de încredere și speranță.

Vasile Bănescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Citiți și ÎPS Teodosie: NU VOM ÎNDEMNA LA VACCINARE. Victor Opaschi, omul de casă al lui Ion Iliescu, își bagă coada în Biserică