În predica duminicală, Patriarhul Daniel și-a exprimat speranța că în scurt timp credincioșii vor putea participa la cultul divin public. El subliniat beneficiile acestui aspect, mai ales în această perioadă „când foarte mulți oameni suferă sufletește de anxietate, de spaimă”, precizând că slujbele Bisericii sunt „o vindecare de singurătate, de neliniște”, informează site-ul Basilica.

„În această perioadă suferim și de faptul că iubiții noștri credincioși nu pot participa direct, fizic, la slujbele din Biserică. Avem speranța că nu peste mult timp ne vom putea reîntâlni la slujbele Bisericii, chiar dacă la început ele se vor săvârși în afara lăcașului de cult”, a spus Patriarhul Daniel la finalul slujbei oficiate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale.

Părintele Patriarh a precizat că prin participarea la cultul divin public dobândim întărire în credință.

Slujbele ne aduc pace și bucurie prin prezența însăși a lui Hristos în Sfintele Taine și în slujbele Bisericii în general. De aceea, psalmistul spunea Gustați și vedeți că Bun este Domnul.

Patriarhul Daniel a reiterat îndemnul la rugăciune, dialogul cu Dumnezeu fiind esențial în depășirea crizei sanitare actuale.

„În această perioadă de pandemie, când foarte mulți oameni suferă sufletește de singurătate, de anxietate, de spaimă, de nesiguranța zilei de mâine, de teamă de îmbolnăvire, de teama de moarte să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să vină spre noi, spre sufletul nostru ca să ne ridice din suferință, din singurătate, din întristare și să ne dăruiască bucuria pe care a dăruit-o omului de la Vitezda pe care L-a vindecat”.

Pe lângă rugăciune este necesar și ajutorul pe care trebuie să îl oferim aproapelui nostru, a spus Patriarhul. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare și neliniște într-o perioadă de speranță, într-o perioadă de comuniune mai intensă cu Dumnezeu prin rugăciune și comuniune mai intensă cu semenii noștri prin fapte bune”.

Pe lângă sprijinul duhovnicesc oferit în contextul sanitar actual, Biserica s-a implicat și în limitarea efectelor panemdiei prin sprijin material. Valoarea totală a suportului oferit de eparhii de la începutul crizei medicale Covid-19 și până în data de 4 mai 2020 se ridică la 17.149.663 lei (3.551.390 euro).
 
Reamintim că guvrnul liberal a dat publicității, sâmbătă, 9 mai, două planuri privind relaxarea restricțiilor începând cu data de 15 mai, varianta propusă de Institutul Național de Sănătate Publică având în vedere deschiderea bisericilor în anumite condiții, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) exclude participarea oamenilor la slujbele religioase.

Varianta INSP, despre care ActiveNews a relatat sâmbătă și care a declanșat mai multe reacții în spațiul public, ar permite participarea credincioșilor la slujbe în anumite condiții, cum ar fi asigurarea unui spațiu de 8 mp pentru fiecare om sau purtarea măștilor.