ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a atras atenția, miercuri, asupra dramei satului românesc în prezent, unde țăranul este adesea uitat și ignorat, dar a și subliniat nevoia de responsabilitate și solidaritare, pentru reînvierea satului, scrie Agerpres.

„Sunt sate care, în timp de ploaie și frig, iarna, au drumuri foarte anevoioase, foarte grele. S-a arătat chiar și, adesea, cât de greu se merge cu mortul la groapă într-un sat unde drumurile s-au deteriorat de la an la an, nu s-au reparat. Deci, țăranul este adesea izolat, uitat, ignorat și atunci trebuie nu doar să privim nostalgic și mioritic la satul de odinioară, ci să vedem și drama satului românesc de astăzi", a spus patriarhul Daniel la vernisajul expoziției de fotografie „Chipul satului românesc”, deschisă în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Potrivit sursei citate, patriarhul Daniel a subliniat  că, în fața problemelor cu care se confruntă satul românesc - depopularea, singurătatea, boala, lipsa de acces în așezările rurale, lipsa apei curente - "avem nevoie de o cultură de responsabilitate și solidaritate cu oamenii de la sat".

Totuși, patriarhul consideră însă că "trebuie să surprindem nu numai sărăcia, ci și prosperitatea unor sate, pentru că avem și comune și sate din mediul rural mai frumoase”, cum ar fi "satele foarte frumoase” din Bucovina, Maramureș ori Rucăr-Bran.

Totodată, înaltul ierarh a afirmat că artiștii fotografi au obligația morală de a mobiliza societatea în favoarea satului.

„Avem obligație morală. Că aceste fotografii nu sunt făcute doar să ne impresioneze emoțional, ci să ne mobilizeze în mod responsabil, în mod exemplar, nu doar să creeze emoție de moment, până la lacrimi, ci să ne determine să facem o lucrare în favoarea satului. Altfel, îl descriem frumos și devine lauda noastră un fel de parastas al satului românesc. Noi avem nevoie de o reînviere", a subliniat patriarhul Daniel.

Expoziția de fotografie „Chipul satului românesc”, care reunește lucrări ce înfățișează chipuri ale românilor de la sate, s-a deschis miercuri în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Expoziția reunește reunind lucrări semnate de fotografii: Andreea Acatrinei, Gina Buliga, Mioara Chipăruș, Mirela Drăghiță, Raluca Ene, Mircea Florescu, Daniel Ghindea, Daniel Mandache, Sorin Onișor, Cezar Gabriel Popescu, Silviu-Florin Salomia, Ionuț Tanciu și Mădălina Ursu.