ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În duminica a unsprezecea după Rusalii, în Biserica Ortodoxă este rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Matei un fragment din capitolul al XVIII-lea, versetele 23-35, în care Mântuitorul Iisus Hristos îndeamnă la iertarea din inimă a greșelilor celorlalți, exemplificând prin pilda „datornicului nemilostiv”.  La Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală, Patriarhul României a explicat de ce nu trebuie să răspundem la ură tot cu ură, scrie basilica.ro

„Puterea de a nu răspunde la ură cu ură este iubire dumnezeiască”, a spus Patriarhul Daniel.

Vorbind în predica sa despre „Datornicul nemilostiv” (Matei 18:23-35), Patriarhul a spus că Dumnezeu este milostiv și iertător când este rugat de cei păcătoși să le ierte greșelile.

„Evanghelia ne arată că Dumnezeu este bun, dar și drept. El este milostiv și iertător atunci când este rugat, când I se cere să ne ierte”.

În situația în care cei care au primit iertarea Lui nu iartă la rândul lor, atunci Dumnezeu îi ceartă spre îndreptare.

„Dacă noi nesocotim iertarea pe care o primim de la El și nu iertăm la rândul nostru pe semenii noștri care își cer iertare, atunci El schimbă atitudinea Sa și trece de la milostivire la dreptate”.

„Ceartă pe cei care nu înțeleg și ei să fie milostivi ca Dumnezeu care este milostiv. Dumnezeu nu pedepsește însă pe nimeni din răzbunare, ci mustră pe oameni pentru îndreptarea lor”.

Patriarhul a îndemnat să fim iertători, întrucât „iertarea aproapelui ne face milostivi ca Dumnezeu”.

În acest sens, a atras atenția că iubirea milostivă a lui Hristos „nu înseamnă aprobarea tuturor răutăților pe care le facem noi”.

„El este îndelung răbdător și așteaptă ca noi să ne pocăim pentru păcatele noastre, să cerem iertare, să ne schimbăm atitudinea: modul de a gândi, vorbi și făptui”.

Reflectând la textul biblic, Patriarhul Daniel a spus că Stăpânul cu mulți datornici care apare în pildă este Însuși Dumnezeu.

„Fiecare dintre noi când risipim darul vieții pe care El ni l-a dat săvârșind o mulțime de lucruri rele folosind viața noastră, capacitățile nostre fizice și spirituale dăruite de Dumnezeu în săvârșirea răului atunci noi ne îndatorăm față de Dumnezeu, dăruitorul vieții și al fericirii, Cel Care ne-a dat viață și ne-a creat după chipul și după asemănarea Sa și ne cheamă la viață veșnică fericită”.

Potrivit Patriarhului României, datoria de 10.000 de talanți semnifică valoarea incalculabilă a sufletului care este mai de preț decât toate bunurile materiale.

În a doua parte a omiliei, Patriarhul a amintit că în 1 septembrie sărbătorim începutul Anului Nou Bisericesc, dar și „Ziua mondială de rugăciune pentru protecția creației”.