ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ierarhii membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au reunit marți, 20 mai 2025, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală din București, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei.
 
 
Duminica Sfinților Athoniți și noi canonizări

Pe ordinea de zi a sinodului s-a aflat propunerea înscrierii în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a unei noi sărbători: Duminica Sfinților Athoniți. Totodată, s-a discutat despre introducerea a patru noi sfinți români athoniți în sinaxar.

„Există, în Muntele Athos, în diferite țări, și unele schituri care aveau legătură cu Athosul și care țineau această sărbătoare ca fiind duminica de după Duminica Tuturor Sfinților, ca, de pildă, schitul de la Bucium, de lângă Iași. Acum, însă, s-a făcut o precizare cu privire la duminica în care poate fi sărbătorită în calendarul nostru Duminica Sfinților Atoniți..

Avem și speranța ca, la cei 16 sfinți pe care i-am canonizat și a căror proclamare s-a făcut în 4 februarie anul acesta, să se adauge în toamnă și cei patru sfinți români athoniți: Dionisie de la Colciu, Petroniu Tănase de la Prodromu, Nectarie Vlahul, numit și Privighetoarea Muntelui Athos, și Nifon, primul stareț al schitului românesc Prodromu.”, a declarat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a menționat că, deși anul acesta canonizările vizează exclusiv bărbați, anul viitor vor fi proclamate și sfinte femei, precizând că „opt eparhii lucrează în prezent la dosarele de canonizare, la tropare, condace și propunerile pentru icoane”.

Participare extinsă

În cadrul ședinței sinodale au fost prezenți și ierarhi invitați din diaspora românească: Episcopii Ortodocși Români ai Daciei Felix, ai Ungariei și ai Australiei și Noii Zeelande.

Componența Mitropoliei Munteniei și Dobrogei

Mitropolia Munteniei și Dobrogei cuprinde următoarele zece eparhii:

Arhiepiscopia Bucureștilor

Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Târgoviștei

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Episcopia Alexandriei și Teleormanului

Episcopia Giurgiului

Episcopia Tulcii

Ședința a marcat un nou pas în procesul de recunoaștere oficială a sfințeniei unor mari nevoitori români din Athos, precum și o reafirmare a angajamentului Bisericii Ortodoxe Române pentru păstrarea și cinstirea moștenirii duhovnicești.