ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel face un apel pentru încetarea violenței și restabilirea păcii inter-etnice și religioase în Țara Sfântă:

„În contextul îngrijorător creat de escaladarea gravelor violențe de natură armată ce se desfășoară actualmente în spațiul israeliano-palestinian, ostilități militare care au condus deja la moartea multor persoane civile, între care și mulți copii, Patriarhia Română se roagă lui Dumnezeu pentru încetarea conflictului și restabilirea păcii în Țara Sfântă.

Orice conflict armat prelungit, alimentat de ură și resentiment, provoacă multă suferință celor nevinovați și răni foarte adânci în toate registrele vieții sociale.

Deși par foarte greu de realizat, pacea, dialogul și reconcilierea rămân totuși calea cea mai dreaptă și mai demnă pentru a depăși conflictele între persoane și popoare.

Adresăm un apel stăruitor pentru încetarea violenței și restabilirea păcii inter-etnice și religioase în Țara Sfântă, cu speranța reluării vizitelor în siguranță pentru toți pelerinii doritori de închinare în „Orașul păcii” – Ierusalim și în toată Țara Sfântă. Ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască decidenților politici înțelepciunea făcătorilor de pace, apărători ai vieții umane”, a transmis PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Basilica.ro.

Mesajul ÎPS Theodosie, Episcopul Sevastiei, referitor la evenimentele recente din Palestina

La rândul său, ÎPS Theodosie, Episcopul Sevastiei, reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, transmite un mesaj despre evenimentele recente din Palestina. Mesajul ierarhului a fost emis luni, 17 mai 2021, din Ierusalim, în limbile română și arabă, în exclusivitate pentru Centrul Cultural Palestinian din România.

„Către frații și surorile noastre dragi din România, prieteni ai poporului Palestinian și frații noștri din Biserica Ortodoxă Română.

Mă adresez vouă din Ierusalim în aceste zile Pascale dorind să vă transmit urări de bine și să vă spun Hristos a inviat! Cu adevărat a înviat!

Cum vă spuneam, mă adresez vouă din Orașul Sfânt care este supus unui atac fără precedent din partea ocupatorilor ce doresc să desființeze identitatea palestiniană – creștină și musulmană. Locurile nostre sfinte sunt în pericol, iar poporul palestinian este supus unei exterminări rasiale, mai cu seama în cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalim. De fapt, peste tot în Teritoriile Palestiniene.

Cât despre Gaza, unde avem Biserica Ortodoxă a Sfântului Porfirie, acolo au rămas, din păcate, doar aproape 1000 de creștini, care își iubesc țara și poporul și suferă, așa cum face toată populația, din cauza bombardamentelor și a distrugerilor care au loc în continuu. Familii întregi suferă din cauza acestei distrugeri în masă. Au fost afectate chiar și școli în urma bombardamentelor.

Ne doare să vedem asta peste tot în jurul nostru. Îi rugăm pe credincioșii români să ne susțină.

Poporul palestinian este asuprit în propria țară. Vrem dreptate și libertate pentru poporul nostru.

Nu suntem xenofobi sau teroriști și nu credem în violență și crimă.

Dorim o PACE reală bazată pe justiție și dorim să ne fie respectate drepturile.

Știu că poporul roman, ca și alte popoare din Estul Europei, a suferit multe nedreptăți colonialiste (și de tot felul) de-a lungul timpului și ați luptat pentru libertate și pentru democrație. Asta ne dorim și noi pentru Palestina: un stat democratic și liber.

Poporul palestinian – care a fost uzurpat în 1948 – merită să trăiască liber în țara sa, cu demnitate, iar refugiații palestinieni din toată lumea merită să se întoarcă acasă.

Vă cerem să apărați dreptatea și Ierusalimul. Să sprijiniți „cauza palestiniană”, o cauză morală și umană. Cine susține cauza palestiniană este de fapt un susținător al dreptății și al justiției.

Rugați-vă pentru noi ca să se termine ocupația și nedreptatea. Ne ajunge moartea, teroarea și sângele de peste tot din Palestina”, a transmis luni episcopul Theodosie al Sevastiei, reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului.