ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a transmis luni un mesaj cu ocazia începutului anului școlar 2021-2022, adresat elevilor, părinților, învățătorilor și profesorilor români de pretutindeni, în care a vorbit despre „utilitatea, dar și limitele educației on-line”, precum și despre rolul familiei în formarea copiilor.

„În contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului”, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Basilica.ro. Notăm, totodată, că duminică, 12 septembrie 2021, PF Daniel a împlinit 14 ani de la alegerea sa ca patriarh al B.O.R. Întru mulți ani!

Redăm mai jos, integral, mesajul său de binecuvântare pentru noul an școlar:
 
Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii români de pretutindeni, la începutul anului școlar 2021-2022.
 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 An omagial al pastorației românilor din afara României. Prin slujitorii ei, Biserica Ortodoxă Română îi sprijină și încurajează pe credincioșii ortodocși români din afara granițelor țării, înțelege bucuriile lor, dar și greutățile cu care aceștia se confruntă.

Prin evenimentele culturale și acțiunile social-filantropice, organizate la nivelul Patriarhiei Române, se creează și se consolidează legături spirituale între comunități românești din țară și cele din diaspora română. Astfel, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, în Patriarhia Română s-a desfășurat Concursul Național Catehetic Biserica: familia românilor de pretutindeni, care s-a adresat copiilor din grupele catehetice parohiale din țară și din diaspora, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Grupurile de cateheză participante au realizat și au implementat mini-proiecte având caracter cultural și filantropic, adresate cu preponderență familiei.

Copiii și tinerii au fost totdeauna binecuvântați de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Învățătorul desăvârșit, Care i-a prețuit (cf. Matei 14, 21), i-a ajutat (cf. Luca 7, 11-15; 8, 41-56), i-a primit cu dragoste (cf. Matei 19, 13-15; Marcu 10, 13-16; Luca 18, 15-17) și i-a ascultat cu atenție (cf. Matei 19, 16-22). Urmând atitudinea lui Iisus, Biserica a înțeles că arta educației copiilor și a tinerilor nu este o lucrare oarecare, ci ea este cea mai însemnată dintre arte. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Nu există nici o altă artă mai mare decât aceasta… căci ce este egal cu faptul de a armoniza sufletul și de a forma gândirea tânărului?” (Despre slava deșartă și cum trebuie părinții săși crească copiii).

Pandemia actuală a afectat în mod direct educația copiilor și a tinerilor. Studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mintală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor. O educație temeinică pentru viață include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în Școală, în viața Bisericii și a societății.

În contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului. Astăzi, când, sub influența unor ideologii secularizante, este diminuată contribuția acestora în domeniul educației, devine și mai necesară cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a oferi copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar.

Cu prilejul începutului anului școlar 2021-2022, ne rugăm lui Dumnezeu să îi ocrotească pe elevii, părinții, învățătorii și profesorii români din România și de pretutindeni, să le dăruiască sănătate și mult ajutor, pace și bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie binecuvântare și bucurie pentru Biserică, Familie și Societate!”, a spus Patriarhul Daniel.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews