ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rugăciunea și nădejdea au fost printre principalele teme abordate de Patriarhul României în predica rostită cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, în contextul nevoii de vindecare și ajutor din „perioada grea pe care o traversează lumea întreagă, perioadă tristă din cauza pandemiei de coronavirus”, informează Basilica.ro.

Patriarhul Daniel a reiterat că, mai ales în confruntarea cu noua boală molipsitoare, creștinii au nevoie „de întărire în credință, de vindecare, de ajutor pentru a ne recăpăta sănătatea sau pentru a ne feri de boală” și i-a îndemnat să ceară în rugăciune ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos și al Maicii Domnului, Care sunt „izvoare de tămăduiri”.

„Să ne rugăm așadar Mântuitorului Iisus Hristos, vindecătorul sufletelor și trupurilor noastre, și Maicii Domnului, Care sunt izvor de tămăduiri, să ne întărească în credință, să ne înmulțească iubirea față de Dumnezeu și față de semeni și să ne dăruiască speranță că vom trece prin această încercare cu ajutorul Lui și cu o întrajutorare arătată față de cei bolnavi, față de cei bătrâni, față de cei care suferă de singurătate, de boală și de bătrânețe”.

Patriarhul a subliniat că perspectiva creștină are în vedere un ideal mai înalt decât sănătatea și viața pământească: mântuirea sufletului și unirea acestuia cu Dumnezeu.

„Noi, creștinii, avem totdeauna speranță și, așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel, fie că trăim, fie că murim, ai Domnului suntem; mult mai importantă decât sănătatea este mântuirea, adică unirea noastră cu Hristos Izvorul Vieții și al Tămăduirilor”.

Întâistătătorul Bisericii a explicat în omilia rostită vineri de ce a fost rânduită sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Săptămâna Luminată, și anume „pentru a ne arăta că Hristos Domnul este Izvorul Vindecărilor, Doctorul trupurilor și al sufletelor noastre”.

„Hristos Domnul a vindecat o mulțime de bolnavi, le-a dăruit sănătate, a înviat și trei persoane din morți. Prin minunile Sale, El a arătat iubirea Sa milostivă și smerită. (...) De aceea, Biserica a rânduit ca în această Săptămână Luminată, în care noi prăznuim în mod deosebit pe Hristos Cel Înviat din morți, să ne aducem aminte de puterea Sa vindecătoare. Astfel, duminicile de la Paști până la Rusalii sunt duminici ale vindecărilor sufletești și trupești”.

Maica Domnului a primit darul vindecării de boli de la Iisus Hristos, deoarece ea este cea mai apropiată ființă umană de Fiul lui Dumnezeu, pe Care L-a purtat mai întâi în pântece și apoi în brațele ei și L-a arătat lumii, a relatat Patriarhul Daniel, făcând totodată și unele explicații asupra icoanei sărbătorii:

„Hristos este centrul icoanei și mâinile Sale sunt în stare de binecuvântare, iar mâinile Maicii Domnului, în stare de rugăciune. Deci Maica Domnului, prin rugăciunile ei către Hristos, primește binecuvântarea Lui. Iar prin această binecuvântare devine și ea izvor al tămăduirii, izvor dătător de viață”.

De Izvorul Tămăduirii se oficiază slujba sfințirii Aghesmei Mici, care în acest an s-a petrecut fără participarea credincioșilor, din cauza prelungirii stării de urgență cauzate de coronavirus. În schimb, Patriarhul Daniel i-a îndemnat pe credincioșii „care au acasă agheasmă de la alte sfințiri (deoarece agheasma sfințită astăzi nu poate ajunge la credincioșii aflați în izolare) să folosească această apă vindecătoare de boli”.