ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Caracterul copiilor nu se formează numai prin vorbe și sfaturi, ci și prin viața și exemplul părinților. În acest sens, părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință, prin rugăciune și fapte bune, și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, este mesajul transmis, duminică, de Patriarhul României, de praznicul Pogorârii Duhului Sfânt sau al Cincizecimii. Duminică rânduită de Sfântul Sinod al BOR ca „Duminica Părinților și Copiilor”.

Cu acest prilej, Patriarhul României a ținut să vorbească despre rolul fundamental pe care familia l-a avut în perioada pandemiei, numind familia „un mediu natural de creștere și de formare a copiilor pentru viață”, potrivit site-ului Basilica.

„În această perioadă, a fost apreciat foarte mult timpul petrecut de părinți alături de copiii lor, precum și efortul de a-i ajuta pe aceștia în împlinirea diferitelor sarcini școlare online”,  a subliniat Patriarhul Daniel.

„Părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință, prin rugăciune și fapte bune, și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, astfel încât familia să fie mereu izvor de iubire și de bucurie pentru copii”, a spus Patriarhul României.

Mesaj integral:

Familia creștină – icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume

Duminica Părinților și Copiilor, prima duminică după data de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului, rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, prin Hotărârea nr. 629/12 martie 2009, coincide, în acest an, cu praznicul Pogorârii Duhului Sfânt sau al Cincizecimii.

Cincizecimea este ziua constituirii Bisericii lui Hristos, ca adunare a oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor. După cum Duhul Sfânt a pogorât peste Fecioara Maria și a unit în Persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos firea Lui divină cu firea Lui umană (cf. Luca 1, 35), tot așa acum El unește prin har persoane și neamuri diferite, care mărturisesc aceeași credință dreaptă și sfântă. Creșterea sau extinderea Bisericii lui Hristos se realizează cu fiecare persoană nou botezată în numele Preasfintei Treimi, începând cu ziua Cincizecimii când au fost botezați la Ierusalim „ca la trei mii de suflete” (Faptele Apostolilor 2, 41) și până la sfârșitul veacurilor.

Prin lucrarea Duhului Sfânt, noi cunoaștem iubirea Preasfintei Treimi, prezentă și lucrătoare în viața Bisericii. Părintele Dumitru Stăniloae a numit Sfânta Treime structura supremei iubiri, adică iubirea desăvârșită care există veșnic între Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Această iubire desăvârșită și veșnică a Preasfintei Treimi este izvor și model de iubire și armonie pentru viața Bisericii, pentru familie și pentru societate. În mod deosebit, familia creștină este chemată să fie o icoană a iubirii lui Dumnezeu în lume. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur a numit familia creștină biserica de acasă, în care se cultivă iubirea conjugală, părintească, fiască și frățească.

Cu ajutorul părinților, copilul începe să simtă iubirea lui Dumnezeu pentru el și să cultive iubirea față de cei din jurul său. În contextul pandemiei actuale,   s-a evidențiat mai intens importanța primordială a familiei, ca mediu natural de creștere și de formare a copiilor pentru viață. În această perioadă, a fost apreciat foarte mult timpul petrecut de părinți alături de copiii lor, precum și efortul de a-i ajuta pe aceștia în împlinirea diferitelor sarcini școlare online.

Caracterul copiilor nu se formează numai prin vorbe și sfaturi, ci și prin viața și exemplul părinților. În acest sens, părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință, prin rugăciune și fapte bune, și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, astfel încât familia să fie mereu izvor de iubire și de bucurie pentru copii. Totodată, părinții sunt chemați să ocrotească viața încă de la zămislire și să îi învețe pe copii să prețuiască sănătatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru a crește în comuniune cu familia și cu alți copii.

Anul 2020 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației părinților și copiilor. Prin această inițiativă, s-a dorit evidențierea importanței educației creștine în societatea contemporană. Într-o lume marcată profund de individualism și secularizare, Familia, Biserica și Școala sunt chemate astăzi să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea și demnitatea copiilor, deoarece aceștia sunt dar al lui Dumnezeu pentru familie și umanitate.

Ne rugăm Preasfintei Treimi, Izvorul vieții și al iubirii veșnice, să lumineze și să umple de pace și bucurie sufletele părinților și copiilor, spre a fi o binecuvântare pentru Biserică și pentru poporul român.