ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Mântuitorul Iisus Hristos merge cu un scop precis să elibereze de demoni pe doi oameni chinuiți care nu mai stăteau în cetate cu oamenii, ci se ascundeau în morminte. Această situație dramatică, tristă, arată că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaște suferința fiecărui om și în același timp dorește să-i elibereze pe oameni de stăpânirea diavolului ”, a afirmat în predica de duminică Patriarhul României, citat de Basilica.

„Diavolul sau demonii în general sunt considerați în Sfânta Scriptură și în scrierile Sfinților Părinți ca fiind ucigași de oameni, vrăjmași ai omului și acești demoni chinuiesc pe oameni, dar în mod suprinzător acești demoni se simt chinuiți de prezența lui Hristos, întrucât sfințenia și bunătatea Lui contrastau cu răutatea demonilor. Și pentru că era total diferit de ei, Iisus îi chinuia pe acești demoni”, a precizat Patriarhul Daniel.

În cuvântul rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că ideea centrală a Evangheliei din Duminica a 5-a după Rusalii este aceea că „bunătatea lui Hristos eliberează pe oameni de răutatea demonilor”.

Părintele Patriarh Daniel a amintit că demonii au înțeles că Iisus a venit să-i alunge din cei doi oameni pe care îi chinuiau și de aceea I-au cerut să le îngăduie să intre în turma de porci.

„Mântuitorul Iisus Hristos permite această mutare a demonilor din oamenii pe care îi chinuiau în turma de porci nu pentru că a ascultat Iisus de demoni, ci pentru a arăta că puterea demonilor asupra oamenilor este limitată și că ei nu au nici asupra porcilor putere dacă nu li s-ar îngădui de către Iisus”.

„Pe de altă parte, Iisus vrea să arate că a venit mai întâi să elibereze pe oameni de puterea demonilor și că valoarea sufletului omului este incomparabil mai mare decât toate bunurile materiale, decât toate valorile comerciale”.

„Mântuitorul Iisus Hristos, deodată cu eliberarea oamenilor de stăpânirea demonilor în mod indirect ceartă pe locuitorii ținutului Gadarenilor printr-o pagubă materială – ei creșteau porci nu pentru consum, pentru că Legea lui Moise nu permitea consumul cărnii de porc, ci pentru comerț; de pildă, romanii foloseau ca mâncare carnea de porc, dar iudeii nu – și într-un fel prin această pagubă gadarenii sunt certați că se ocupau prea mult de cele materiale și prea puțin de viața spirituală, de comuniunea cu Dumnezeu și grija față de aproapele”.

„Iisus arată prin aceasta și faptul că la sfârșitul veacurilor demonii vor fi trimiși în adânc, adică în iad, după cum turma de porci, posedată de demoni, s-a înecat în adâncul mării”.

Potrivit Preafericirii Sale, Mântuitorul Hristos vorbește și prin ceea ce face, nu doar prin ceea ce spune.

„Când cetatea a fost anunțată că Iisus a permis demonilor să intre în turma de porci și turma s-a înecat locuitorii cetății au ieșit în întâmpinarea lui Iisus și L-au rugat să plece din ținutul lor: fie ca să nu facă alte pagube, căci cunoștea viețuirea și păcatele lor, fie pentru că se temeau foarte mult de El și în loc să-I mulțumească lui Iisus că a eliberat de demoni pe cei doi oameni care erau violenți și furioși și produceau multă tulburare locuitorilor din acel ținut, ei i-au cerut lui Iisus să plece din ținutul lor, iar Iisus nu le-a zis nimic, ci a intrat în corabie și a plecat. Nu i-a învățat nimic prin cuvânt, ci doar prin fapta săvârșită, urmând ca cei care au fost vindecați să le vorbească despre Iisus”, a mai spus Patriarhul.

Citiți și IPS Calinic șterge pe jos cu Vasile Bănescu și Radu Preda: Bănescu, un câine lipsit de caracter care face rău Bisericii și nu ascultă de stăpân iar Preda n-are ”tătă mintea bună” și e în cârdășie cu intelectualii care au vrut să schimbe data Paștilor