ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Starea de sănătate a Patriarhului Daniel nu este una tocmai bună. Deși trebuia să slujească în Catedrala Patriarhală din București în noaptea dintre ani, Preafericirea Sa nu a putut să vină în fața credincioșilor, transmite EVZ.

Patriarhul Daniel ar fi trebuit să slujească, în noaptea dintre ani, în Catedrala Patriarhală din București, însă Preafericirea Sa nu a mai putut fi în mijlocul credincioșilor, scrie și ȘtiripeSurse sub titlul „Patruarhul este bolnav: moment neașteptat pentru toți cei care știau de situație”.

În prima zi din 2023, praznicul Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și sărbătoarea Sf. Ier. Vasile cel Mare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ar fi trebuit să oficieze slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Cei doi episcopi vicari au slujit alături de un sobor de preoți și diaconi, în lipsa Patriarhului.

Și Basilica notează lipsa Patriarhului de la slujbă: 

„Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj la slujba săvârșită în noaptea trecerii dintre ani (2022-2023), la Catedrala Patriarhală.

Mesajul a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.”

Incidentul a fost cu totul neprăvăzut și pentru Televiziunea Patriarhiei Trinitas TV care a fixat ca imagine a transmisiei „LIVE” (ÎN DIRECT) de la slujba dintre ani o fotografie cu Patriarhul (foto-captură mai jos) deși acesta nu a participat la slujbă, după cum se poate constata accesând filmarea

 

 

Într-adevăr, mesajul Patriarhului Daniel a fost citit de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. „Răspunsul omului la lucrarea harului dumnezeiesc este mulțumirea sau recunoștința. Din păcate, omul contemporan, superficial și secularizat duhovnicește, cere ajutorul lui Dumnezeu doar atunci când trece prin necazuri sau suferințe. Dar, îndată ce a scăpat de suferințe, de sărăcie, de necaz, uită de Dumnezeu. Însă Mântuitorul Iisus Hristos nu fericește pe cei care sunt nerecunoscători sau nemulțumitori, ci pe cei care sunt recunoscători și mulțumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la el, cum se vede în Evanghelia vindecării celor zece leproși”, a transmis acesta.

ACTUALIZARE 1: Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nota greșit de agențiile progresiste drept „Purtător de cuvânat al Bisericii Ortodoxe Române”, Vasile Bănescu, a intervenit cu precizări la o ora și treizeci de minute (1 și 1/2 h) după prima știre despre starea de sănătate a Patriahului Daniel, arată Știripesurse. Bănescu spune că la mijloc nu e vorba de o boală gravă. „Parintele Patriarh este doar răcit, NU bolnav. E o nuanță importanta care e interpretabilă”, a precizat persoana numită.

Reamintim că o situație similară s-a petrecut și de Înviere, când publicistul Iulian Capsali a lansat apelul creștinesc „Rugați-vă pentru Patriarh!” pentru a fi apoi spurcat intelectual de Vasile Bănescu.

ACTUALIZARE 2: Conform Ziarului Lumina și agenției de presă Basilica, la sfârșitul celei de a doua slujbe de astăzi, Sfânta Liturghie și ceremonia de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2023, de asemenea transmisă „LIVE” de Trinitas TV fără a se prinde și prezența Patriarhului Daniel, Preafericirea Sa a apărut pentru a rosti Cuvântul de Proclamare a Anului omagial și comemorativ 2023 intitulat „Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturității spirituale și sociale în viața comunității”. Patriarhul României a prezentat și icoana emblematică a acestui an, în care sunt zugrăviți sfinți ocrotitori ai bătrânilor, respectiv Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana.

Patriarhul: „Noi am urmărit toate slujbele pentru că nu am putut să fim prezenți. Am venit doar la ultima parte, din cauza unei viroze. 70% dintre concetățeni din București se confruntă cu aceste viroze pe care nu le-a chemat nimeni, dar, totuși, au venit.

De aceea, vă dăm binecuvântare cu crucea, de la distanță, nu ne apropiem prea mult, ca să nu transmitem cumva, până când nu se imunizează toată populația.”, a precizat Patriarhul Daniel citat de ȘtiripeSurse.

FOTO ZiarulLumina: