ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel i-a scris miercuri Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu, exprimându-și susținerea pentru menținerea statutului actual, de muzeu, al Catedralei Sfânta Sofia, în condițiile în care autoritățile de la Ankara iau în calcul transformarea edificiului în moschee.
 
”În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului  - Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susținerea Patriarhiei Române pentru menținerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu”, transmite Patriarhia Română.

Conform Patriarhiei, demersul are în vedere ”valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinței și civilizației creștine și al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985”.

În acest context, Patriarhul României își exprimă solidaritatea cu toți cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

”Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul și întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret față de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează Patriarhia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat, în urma cupeste un an, intenția de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia".

În cadrul unui interviu televizat, șeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia", a replicat el.

 Consiliul de Stat din Turcia a analizat joi cererea mai multor asociații de revenire la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată în mai puțin de două săptămâni, conform agenției de presă Anadolu.      

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanității".     

Și Grecia vecină, care urmărește atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este preocupată de soarta monumentului. 

Și șeful diplomației americane Mike Pompeo s-a pronunțat cu privire la menținerea statutului de muzeu al edificiului.