ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel, în calitate de lider suprem al Bisericii Ortodoxe Române, ocupă cea mai înaltă funcție și primește un salariu pe măsură.

Astfel, Patriarhul Daniel incaseaza un salariu de aproximativ 25.000 de lei, potrivit Știripesurse.

Conform datelor publice, venitul lunar al Patriarhului Daniel este de aproximativ 25.000 de lei.
 
Acesta este comparabil cu salariul unui președinte de Senat sau al unui președinte al Camerei Deputaților, fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cel al unui preot obișnuit.

În ceea ce privește salariile preoților din România în anul 2022, acestea au fost stabilite conform legii salarizării unitare, bazându-se pe nivelul de studii și vechimea în funcție.

Un preot cu studii superioare de gradul I primea, în 2022, un salariu minim brut de 4.000 de lei, pe când un preot de gradul II, 3.900 de lei. Un preot definitiv beneficia de un salariu de 3.850 de lei în 2022, iar unul la început de carieră de 3.700 de lei pe lună

În cazul unui preot cu studii medii de gradul I, salariul era de 3.700 de lei anul trecut, iar pentru unul definitiv, 3.650 de lei, diferența dintre cele două categorii fiind relativ mică, informează Fanatik.

Un preot debutant cu studii medii câștiga în 2022 doar 3.550 de lei. În contrast, un episcop atingea venituri lunare de peste 5.000 de lei. Mitropolitul beneficiază de un salariu mai mare, ajungând la 7.500 de lei lunar, în timp ce Patriarhul câștigă peste 8.000 de lei pe lună.
 
Știripesurse scrie însă că potrivit actualizărilor acesta se ridică până la 25.000 de lei, adica 5000 de euro. Potrivit știrilor din interiorul Bisericii, Patriarhul donează acest salariul celor mai săraci.