ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a îndemnat la Palatul Patriarhiei, luni, 10 iunie, în deschiderea Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, la mobilizare pentru salvarea satului românesc, scrie basilica.ro.
 
 „Nu trebuie să privim nostalgic și cu acea așa-zisă pasivitate «mioritică», adeseori invocată”.

„Să ne mobilizăm energic și responsabil întru salvarea satului românesc și a inestimabilului său patrimoniu, să unim rugăciunea cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu voința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul aceluiași mesaj, Părintele Patriarh a afirmat că „patrimoniul cultural al României, una dintre cele mai valoroase bogății pe care încă le avem, este în mare măsură un patrimoniu cultural religios”.

El creează punți între generațiile trecute, prezente și viitoare, constituie o sursă inepuizabilă de inspirație religioasă și artistică, o atracție pentru pelerini și turiști, contribuind, în același timp, și la dezvoltarea economică a țării”.

Potrivit Patriarhului României, „creațiile artistice din sfera artei populare, de factură liturgică, prin marca lor identitară, reprezintă perpetuarea unei sensibilități a comunității rurale, păstrătoare a credinței creștine și a tradiției românești”.

Cu privire la scopul organizării anuale a acestui eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că se urmărește valorificarea „progreselor înregistrate în prezervarea patrimoniului religios”.

De asemenea, conferința are ca scop actualizarea și prezentarea „cercetărilor efectuate în domeniul artei bisericești, astfel încât specialiști din toate domeniile să poată completa activitatea lor practică, adăugându-i multiple cunoștințe teologice, istorice și estetice”.

Tot în cadrul acestui eveniment a fost prezentată în Sala Europa Christiana Expoziția „Bresla Pictorilor Bisericești”.

Aflată la a doua sa ediție, expoziția „își confirmă rolul ce i-a fost destinat în proiectul inițial și anume cel de a oferi o imagine de ansamblu a picturii bisericești contemporane”, a spus Patriarhul României.

La eveniment au participat pictori, restauratori și ucenici în pictura bisericească.

Tema Conferinței organizate de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios al Patriarhiei Române și Comisia de Pictură Bisericească este „Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică”.