Patriarhul Daniel a îndemnat la Palatul Patriarhiei, luni, 10 iunie, în deschiderea Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, la mobilizare pentru salvarea satului românesc, scrie basilica.ro.
 
 „Nu trebuie să privim nostalgic și cu acea așa-zisă pasivitate «mioritică», adeseori invocată”.

„Să ne mobilizăm energic și responsabil întru salvarea satului românesc și a inestimabilului său patrimoniu, să unim rugăciunea cu acțiunea, solidaritatea și frățietatea cu voința de a ajuta în mod efectiv și eficient satul românesc”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul aceluiași mesaj, Părintele Patriarh a afirmat că „patrimoniul cultural al României, una dintre cele mai valoroase bogății pe care încă le avem, este în mare măsură un patrimoniu cultural religios”.

El creează punți între generațiile trecute, prezente și viitoare, constituie o sursă inepuizabilă de inspirație religioasă și artistică, o atracție pentru pelerini și turiști, contribuind, în același timp, și la dezvoltarea economică a țării”.

Potrivit Patriarhului României, „creațiile artistice din sfera artei populare, de factură liturgică, prin marca lor identitară, reprezintă perpetuarea unei sensibilități a comunității rurale, păstrătoare a credinței creștine și a tradiției românești”.

Cu privire la scopul organizării anuale a acestui eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că se urmărește valorificarea „progreselor înregistrate în prezervarea patrimoniului religios”.

De asemenea, conferința are ca scop actualizarea și prezentarea „cercetărilor efectuate în domeniul artei bisericești, astfel încât specialiști din toate domeniile să poată completa activitatea lor practică, adăugându-i multiple cunoștințe teologice, istorice și estetice”.

Tot în cadrul acestui eveniment a fost prezentată în Sala Europa Christiana Expoziția „Bresla Pictorilor Bisericești”.

Aflată la a doua sa ediție, expoziția „își confirmă rolul ce i-a fost destinat în proiectul inițial și anume cel de a oferi o imagine de ansamblu a picturii bisericești contemporane”, a spus Patriarhul României.

La eveniment au participat pictori, restauratori și ucenici în pictura bisericească.

Tema Conferinței organizate de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios al Patriarhiei Române și Comisia de Pictură Bisericească este „Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews