Patriarhul Daniel, mesaj puternic la început de an școlar: "Fără educație creștină, nu putem atinge desăvârșirea!"
La începutul noului an școlar 2024-2025, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj profund adresat elevilor, părinților, bunicilor, învățătorilor și profesorilor, subliniind importanța educației creștine în formarea generațiilor tinere. Într-o epocă marcată de provocări morale și identitare, Patriarhul insistă asupra valorilor fundamentale ale educației creștine, ca modalitate esențială de a cultiva o relație autentică cu Dumnezeu și cu aproapele.
Patriarhul Daniel, mesaj la început de an școlar: importanța educației creștine pentru formarea spirituală și morală a tinerilor
Patriarhul Daniel a început mesajul său prin binecuvântarea tuturor celor implicați în educație: „La începutul anului școlar 2024-2025, îi felicităm și binecuvântăm pe elevi, părinți, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală. Educația creștină vizează creșterea duhovnicească a omului în comuniune de iubire cu Dumnezeu.”
Mesajul continuă prin a sublinia că educația creștină nu este un simplu proces didactic, ci o călătorie spirituală care are ca scop desăvârșirea omului. Fundamentul vieții creștine, explică Patriarhul, se găsește în taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu, care a deschis calea omului către sfințenie și perfecțiune: „Fundamentul vieții creștine este întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut om, pentru a-i oferi omului posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu, la sfințenie, la desăvârșire. De aceea, Domnul Iisus Hristos a poruncit: „Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 48).”
Un alt aspect esențial este acela că omul nu poate atinge acest ideal fără ajutorul divin. Cu referire la cuvintele Mântuitorului din Evanghelia după Ioan, Patriarhul Daniel amintește că unirea cu Hristos prin Taina Botezului este vitală pentru a lupta împotriva păcatului și a cultiva virtuțile: „Omul nu poate tinde spre acest ideal fără ajutorul lui Dumnezeu: „Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5). Ca prim mijloc pentru desăvârșire, i s-a dat omului posibilitatea unirii cu Hristos în Taina Botezului, pentru a putea lupta împotriva păcatului și a cultiva virtutea.”
Patriarhul atrage atenția și asupra responsabilității părinților, bunicilor, dar și a educatorilor religioși de a transmite credința și valorile creștine atât în familie, cât și în biserică și școală: „Transmiterea învățăturii de credință în familie este înlesnită mai ales prin modelul de viețuire al părinților și bunicilor, iar în biserică și în școală, prin răbdarea, înțelepciunea și dragostea elevului și a profesorului de Religie.”
Dincolo de dimensiunea spirituală, educația creștină contribuie și la o înțelegere mai profundă a realității vieții și a lumii, oferind tinerilor modele de bunătate și sfințenie. „După cum lumina descoperă în întuneric persoane și lucruri necunoscute până atunci, atât disciplina școlară Religie, cât și cateheza parohială promovează o vedere a sensurilor profunde ale realității vieții și lumii.”
Mesajul se încheie cu un apel la iubire și milostivire, virtuți fundamentale pentru o viață creștină autentică și o conviețuire armonioasă în societate, inspirat din învățăturile Sfântului Apostol Pavel: „Îmbrăcați-vă, dar, ca aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și prea iubiți, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă-răbdare… Iar peste toate acestea, îmbrăcați-vă întru dragoste, care este legătura desăvârșirii” (Coloseni 3, 12, 14, 16).
Patriarhul Daniel își exprimă, de asemenea, rugăciunea către „Domnul Iisus Hristos, „Învățătorul” (Matei 23, 10) și „Mântuitorul nostru” (Tit 1, 4), să lumineze sufletele elevilor, părinților, bunicilor, învățătorilor și profesorilor, pentru a aduce roadă multă în familie și societate.”
Mesajul său reflectă viziunea Bisericii Ortodoxe Române asupra educației, care este văzută nu doar ca un proces de învățare, ci ca o formare spirituală necesară pentru creșterea armonioasă a fiecărei persoane în cadrul comunității.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
LOVITURA DE STAT
OCULTA NE DĂ UN IDIOT MAI IDIOT DECÂT IOHANNIS. BTI: Constatare extrem de gravă: candidatul prezidențial Nicolae Ciucă este analfabet funcțional - VIDEO
Sindromul Șoșoacă și Soarta care nu-l iubește pe Rosenthal
Cum arată Aeroportul Bacău în urma pelerinilor care s-au întors din Uman, Ucraina, în Israel. Filmarea Zilei
Decizie definitivă a CCR! Diana Șoșoacă își ia adio de la Cotroceni: LISTE CU SEMNĂTURI FALSE! Circus Maximus rămâne la Bruxelles, pe "banii satanei". Operațiunea îi va umfla însă SOS-ul în Parlament prin victimizare
Dacă vă întrebați de ce ne omoară oile, porcii și găinile: În laboratoarele globalizării se pregătește o Foamete Planetară
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Educație Prima pagină Știri
Persoane: Patriarhul Daniel
Locații: România
Subiecte: Începutul anului școlar
Organizații: Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)