ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban și Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, au avut o convorbire telefonică în cursul zilei de vineri, stabilind să se vadă săptămâna viitoare, într-o încercare de eliminarea tensiunilor dintre Guvern și Biserică, transmite EvZ.

Dialogul incipient, o mică operațiune de PR a Guvernului, survine după restricțiile abuzive de la pelerinajul de Sfânta Parascheva și anunțul sfidător al premierului, făcut via TV, fără consultarea Bisericii naționale, că pelerinajul de Sfântul Dimitrie din București „Nu se va putea ține!”.

„Vom discuta cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe, vom susține punctul nostru de vedere, și anume să poată să participe, dar să nu se facă pelerinaje de la distanță și să participe locuitorii din municipiul București. Sigur, aici, Ilfovul – nu poți să faci diferență între București și Ilfov, că de multe ori e o graniță aproape invizibilă, dar nu vom permite aceste pelerinaje cu mijloace de transport și care pot să creeze aglomerație”, a anunțat Ludovic Orban la postul preferat al necredincioșilor, Digi 24, în cursul zilei de joi.

Oare înainte de aceste declarații Guvernul și Președinția nu ar trebui să-și asume actualul nivel de peste 4000 de cazuri de infectare cu coronavirus pe zi, la care am ajuns după ce alegătorii au fost chemați la vot "în număr cât mai mare"?

 

La începutul săptămânii, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, referitor la anunțul premierului Ludovic Orban privind anularea pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, condamnase "aroganța și autarhismul decizional" guvernamental, afirmând că acestea "nu vor onora niciodată pe nimeni".

 "Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată", replica Bănescu.

În mesajul său de Sfânta Parascheva, Patriarhul României a afirmat că oprirea credincioșilor care nu locuiesc în Iași să se închine la racla Sfintei Parascheva a fost "nemaiîntâlnită în istorie”. "Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristețe, pentru că nu toți credincioșii din țară care ar fi dorit să fie la Iași au această posibilitate. (...) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieșenilor la racla sfintei, nu și credincioșilor din țară".

După pozițiile anticreștine de până acum ale triumviratului dictatorial Iohannis-Orban-Arafat, suntem sceptici că această discuție va aduce ortodocșilor din România libertatea consfințită de altfel de Constituție și Declarația Universală a Drepturilor Omului, de a-și exercita dreptul la credință neîngrădiți.

Premierul României, maghiarul Ludovic Orban, face parte dintr-un cult considerat înainte de a fi acceptat drept o sectă eretică a protestantismului. Cultul respectiv contestă existența Sfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.