Patriarhul Ecumenic Bartolomeu despre Postul Mare: nevoința comună a Bisericii, fiindcă ascetism este Creștinismul întreg

Cu ocazia începutului Postului Mare din acest an, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop al Constantinopolului, a transmis un mesaj catehetic „către plenitudinea Bisericii”, atrăgând atenția că asceza ortodoxă nu este adresată doar unui grup restrâns de practicanți ai credinței, ci este un „eveniment bisericesc” și o vocație comună pentru toți credincioșii, fără excepție.
Mesajul catehetic a fost dat publicității de Patriarhia Ecumenică, pe pagina de social media, în limba greacă, tradus în românește de Basilica.ro, agenția de știri a Bisericii Ortodoxe Române.
Postul reprezintă un exercițiu de asceză, adică de înfrânare și de renunțare la poftele sinelui egoist. Din acest motiv, asceza nu este doar arma călugărilor, ci a fiecărui creștin, fiindcă „ascetism este Creștinismul întreg”. Scopul ascezei este de a depăși voia proprie și de a muta centrul vieții dinspre voința egoistă (iubirea de sine) spre iubirea jertfelnică. De aceea, departe de a fi o îngrădire, postul este o eliberare și o binecuvântare.
„Într-o lume cu multiple confuzii, experiența ascetică a Ortodoxiei reprezintă un bun duhovnicesc inestimabil, un izvor nesecat de cunoștință dumnezeiască și înțelepciune omenească. Asceza cea binecuvântată, duhul căreia adapă întru totul modul nostru de viețuire - „ascetism este Creștinismul întreg” - nu reprezintă privilegiul celor puțini sau al celor aleși, ci „un eveniment bisericesc”, un bun comun, o binecuvântare și o vocație comună pentru toți credincioșii, fără excepție. Desigur, nevoințele ascetice nu sunt un scop în sine. Principiul că „asceza există de dragul ascezei” nu este valid. Scopul ascezei este acela de a depăși voia proprie și „cugetul trupului”, mutarea centrului vieții de la dorința individuală și de la „drept” spre iubirea care „nu caută pe ale sale”, în conformitate cu mesajul biblic: „Nimeni să nu caute pe ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui” (1 Corinteni 10:24). Acest duh domină întregul și lungul parcurs istoric al Ortodoxiei”.
Societatea contemporană invocă libertatea personală împotriva restricțiilor postirii, însă postul este cel care exersează un alt fel de libertate, aceea a depășirii sinelui egoist și a deschiderii față de izvorul Vieții, iubirea jertfelnică. De aceea, adevăratul ascetism nu este unul chinuit, ci luminos și filantropic.
”Concepția ortodoxă despre libertatea omului contemporan vorbește „despre o libertate care nu solicită, ci se împărtășește, nu insistă, ci se sacrifică. Credinciosul ortodox cunoaște că autonomia și autosuficiența nu îl eliberează pe om de lanțurile egoului său, ale auto-realizării și auto-justificării. Libertatea „cu care Hristos ne-a făcut liberi” (Galateni 5:1) activează puterile creative ale omului, se realizează ca negare a închiderii în sine, ca iubire necondiționată și comuniune a vieții. Etosul ascetic ortodox nu cunoaște diviziuni și dualism; el nu respinge viața, ci mai degrabă o transformă. Viziunea dualistă și negarea lumii nu este un concept creștin. Adevăratul ascetism este luminos și filantropic”.
Crucea postului, nevoințele ascezei, nu sunt un scop în sine, ci valoarea lor constă în orientarea întregului exercițiu ascetic spre lumina Învierii: cu moartea pe moarte călcând, cu nevoințele duhului peste poftele trupului muritor călcăm pentru a păși spre Învierea lui Hristos și a noastră, a tuturor.
„Reprezintă o caracteristică a conștiinței de sine ortodoxe că perioada postului este adăpată de bucuria Crucii și a Învierii. Nevoințele ascetice ale ortodocșilor, precum și întreaga noastră spiritualitate și viață liturgică transmit mireasma și lumina Învierii. Crucea se află în centrul evlaviei ortodoxe, însă nu este punctul final de referință a vieții Bisericii. Aceasta este bucuria de negrăit a Învierii, iar calea către ea o reprezintă Crucea. În mod corespunzător, în perioada Postului Mare, chintesența experienței creștinilor ortodocși rămâne dorul după Învierea cea de obște”.
În finalul mesajului catehetic, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu îi îndeamnă pe credincioșii Bisericii Ortodoxe la rugăciune, perseverență, răbdare, ascultare, bucurie, milostenie și ajutor, dar mai ales la iertare față de oameni și recunoștință față de Dumnezeu.
„Rugați-vă ... să alergăm cursa Sfântului și Marelui post într-un mod bineplăcut lui Hristos și cu bucurie în Hristos, nevoindu-ne cu bucurie, în ascultare față de canonul tradiției Bisericii, „nevoința comună” a postului ucigător de patimi, stăruind în rugăciune, ajutând pe cei care suferă și sunt în nevoi, iertând unii altora, „dând mulțumire pentru toate” (1 Tesaloniceni 5:18).
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Nici n-a trecut bine o lună, iar Nicușor Dan și-a încălcat prima mare promisiune: România merge la Bruxelles cu propunerea de majorare a TVA de la 19% la 21%

Euronews: Comisia Europeană dă bani pe ascuns ONG-urilor de mediu ca să atace firmele private

ActiveNews riscă să-și suspende apariția. Secretele și nevoile noastre. APEL CĂTRE CITITORI

3 ani de la trecerea la Domnul a unui mare patriot și unionist: Părintele Dumitru Merticariu

După Istoria Românilor, Daniel David, ministrul preferat al lui Nicușor Dan, vrea să taie Limba Română! Ați crezut că se va ajunge aici în atât de scurt timp? Alis Popa: Dragi români, dacă nu vă doriți deznaționalizarea, acum e momentul să luați atitudine

Jeffrey Sachs: "Opriți-l pe Netanyahu, înainte să ne ducă pe toți la moarte!"
Recomandările noastre

Doi Mesianici vor să belească un Apocaliptic – Nu e banc, dar lumea se bucură ca proasta!

Jeffrey Sachs: "Opriți-l pe Netanyahu, înainte să ne ducă pe toți la moarte!"

Funky-checkerșii lui Zuckerberg, sub lupa lui Stéphane Luçon: Cine îi verifică pe „verificatori”? O investigație despre cenzura deghizată în societate civilă în România

ACOPERIREA CRIMEI. Îngropat a doua zi după mutilarea creierului. 17 iunie 1889: Singura imagine de la înmormântarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut. “Eminescu, cel mai mare doctrinar al naționalismului” - Reportaj din Universul
Secțiuni: Știri
Persoane: Patriarhul Bartolomeu
Subiecte: Beneficiile postului Postul Paștilor
Organizații: Patriarhia Constantinopolului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)