ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea, a trimis o scrisoare Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului cu privire la situația din jurul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Departamentul de Informare și Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
 
Amintim că pe 10 martie conducerea complexului național al Lavrei Peceska a Kievului (complex care, fiind încadrat ca muzeu, ține de Ministerul Culturii) i-a obligat pe călugării Bisericii Ortodoxe canonice să evalueze toate clădirile Lavrei pînă pe 29 martie.  
 
Ieri, 28 martie, reprezentanții a nouă mănăstiri bulgare au îndemnat autoritățile de la Kiev să nu-i evacueze pe călugării din Lavra Pecerska a Kievului. 

Exprimându-și durerea profundă cu privire la războiul ruso-ucrainean, Înalt Prea Sfinția Sa, Patriarhul Georgiei, Ilia al II-lea, a menționat că "pe lângă cele de mai sus(..) Patriarhia este îngrijorată de circumstanțele în care trăiește în prezent Biserica Ortodoxă Ucraineană".

Preasfinția sa și-a explicat apelul adresat Patriarhului de Constantinopol spunând că "guvernul Ucrainei, care conduce țara în timp de război, are propria sa poziție în această privință și nu ține cont de considerentele religioase profunde".

El a reamintit că "majoritatea covârșitoare a clerului, ierarhilor și enoriașilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene au dat dovadă de devotament față de țara lor în timpul acestui război, iar unanimitatea lor a contribuit, de asemenea, la puterea Ucrainei". Potrivit primatului Bisericii georgiene, faptul că există "cei care au o poziție diferită" "nu schimbă imaginea de ansamblu".

"Este, de asemenea, extrem de important faptul că, în conformitate cu decizia Sinodului, Preafericirea Sa Mitropolitul Onufrie s-a separat de Biserica Rusă și a luat unele măsuri pentru a începe negocierile. De asemenea, este important că dorința acestei Biserici de a adera la regulile canonice în orice chestiune bisericească se datorează modului spiritual de viață al reprezentanților săi, care a fost recunoscut de secole și nu înseamnă neapărat supunerea față de o altă Biserică", a spus el.

Patriarhul Ilia al II-lea a atras atenția asupra situației tensionate din jurul Mănăstirii Peștera Kievului și asupra "problemelor cu alte biserici și mănăstiri".

"Putem spune cu siguranță că Biserica Ortodoxă Ucraineană se află într-o situație foarte dificilă din mai multe părți", a subliniat el.

Adresându-se Patriarhului Bartolomeu, Patriarhul Georgiei l-a invitat pe acesta să ajute ”la reducerea tensiunilor, pentru care, în opinia noastră, ar fi necesar să se creeze condițiile pentru o coexistență pașnică în prima etapă, iar apoi să se facă un pas pașnic spre o apropiere reciprocă".

"Lumea ortodoxă se confruntă în prezent cu o serie de provocări serioase și, în aceste condiții, orice pas pozitiv ar fi foarte valoros. Aș dori să închei această scrisoare cu cuvintele Sfântului Apostol Pavel: "Străduiți-vă să păstrați unitatea duhului în legătura păcii" (Efeseni 4:3). Fie ca Domnul să dăruiască pace Ucrainei și întregii lumi", se încheie scrisoarea.
 
Alături de Patriarhul Georgiei, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, Ioan al X-lea, și-a exprimat sprijinul pentru Mitropolitul Onufrie.

”Cu mare durere în inimile noastre privim de la distanță persecuția pe care tu și Sfânta ta Biserică o suferiți pentru Hristos." (Damasc, 27 martie 2023.)

Cu aceste cuvinte, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient și restul lumii ortodoxe răsăritene a trimis un mesaj de solidaritate Mitropolitului Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, care a fost publicat pe 27 martie 2023 pe pagina oficială de Facebook a Patriarhiei Antiohiei, informează Departamentul de Informare și Educație al UOC.

"Cu bucurie amestecată cu tristețe, vă îmbrățișăm în Hristos în aceste zile ale Postului Mare, în timp ce ne pregătim pentru moartea și Învierea Domnului și Mântuitorului nostru. Vă scriem în acest moment provocator din istoria vrednicei Biserici Ortodoxe Ucrainene, un moment în care se amintesc cuvintele Sfântului Apostol Pavel: "Suntem apăsați din toate părțile, dar nu suntem zdrobiți; ne aflăm în situații disperate, dar nu ne pierdem nădejdea; suntem prigoniți, dar nu suntem părăsiți; suntem asupriți, dar nu pierim" (2 Corinteni 4, 8-9).

Cu mare durere în suflet privim de la distanță persecuția pe care dumneavoastră și Sfânta voastră Biserică o suferiți pentru Hristos. Suntem departe de voi din punct de vedere geografic, dar suntem cu voi în duh, întinzându-vă mâna în aceste momente întunecate. Ne rugăm neîncetat pentru tine și pentru pastorii tăi, rugându-L pe Domnul să oprească în curând acest război trist și să distrugă toate amenințările cu care se confruntă Sfânta ta Biserică.

Fie ca Domnul să vă dăruiască înțelepciune, putere și capacitatea de a rezista, pentru că "cel care va rezista până la sfârșit va fi mântuit", a conchis Presfinția Sa, Patriarhul Ioan al X-lea.