ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut duminică o slujbă pentru soldați, în care le-a cerut să își apere țara „așa cum numai rușii pot” să o facă, în contextul în care Moscova își continuă campania militară din Ucraina, informează agenția Reuters citată de Știripesurse.

În cadrul unei slujbe ținute la Catedrala Forțelor Armate, în apropierea Moscovei, Patriarhul Kirill le-a spus unor militari, deopotrivă bărbați și femei, că Rusia este o țară care „iubește pacea” și care a suferit mult din cauza războiului. „Cu siguranță nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora”, a spus liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al președintelui Vladimir Putin. „Însă am fost crescuți de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi pregătiți să o apărăm, așa cum numai rușii pot să își apere țara”, a adăugat el.

La slujba sa de duminică, Patriarhul Kirill a mai afirmat că este îngrijorat în legătură cu oamenii afectați de acest conflict armat. „Toți aceștia sunt oameni ai Rusiei Sfinte. Sunt frații și surorile noastre”, a declarat el.

Sprijinul său pentru intervenția militară, în care au murit mii de credincioși ruși și ucraineni, soldați sau civili, i-a deranjat pe mulți membri ai Bisericii Ortodoxe din țară, dar și din biserici din străinătate subordonate Patriarhiei Moscovei, mai transmit sursele citate.

Catedrala militară rusă conținea inițial și portretele în mozaic ale lui Putin (stânga sus) și Stalin (dreapta sus) sub acoperământul Maicii Domnului dar la inaugurarea de acum un an nu au mai fost inserate în urma mai multor reacții de protest. DETALII FOTO: