ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei care au luat parte sâmbătă, în București, la „marșul diversității” au afișat pancarte cu tot felul de mesaje în favoarea diversității și anti discriminare. Printre aceste mesaje, a putut fi zărit unul pe care scria „Daniele, nu uita, va veni și vremea ta”. 

Vlad Viski, președintele  unei asociații obscure, MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender) din România, a explicat pentru ActiveNews, care este semnificația mesajului de pe afișul respectiv. Și, desigur, despre care „Daniel” este vorba.


„Este vorba despre Patriarhul Daniel, care are extrem de multă putere în România de astăzi și care ar trebui, și chiar Biserica Ortodoxă în ansamblul ei, își depășește limitele constituționale și sociale și încearcă să modifice actul fundamental”.

Rugat să explice, mai exact, care este sensul acestui mesaj, Viski a evitat să dea un răspuns clar.

„Aceste banere sunt făcute ca să rimeze, de diverși voluntari. Nu știu care este sensul acestui mesaj. Poate să însemne foarte multe lucruri. Nu cred că cineva vrea să îl amenințe pe Patriarhul Daniel, cred că e doar necesară menționarea lui ca Preafericit și ca șeful celei mai mari instituții sociale, așa cum este Biserica Ortodoxă Română. Și nu are nimeni niciun fel de gânduri rele. Cred că, de-alungul anilor, Biserica a fost respectată de noi, dar Biserica nu ne respctă pe noi”, a spus președintele  asociației MozaiQ.

Asociația condusă de Vlad Viski a intrat în atenția publică anul acesta, în martie, când a anunțat că  l-a reclamat  pe cunoscutul profesor neurochirurg Leon Dănăilă la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după ce medicul declarase într-un interviu că este un susținător al căsătoriilor heterosexuale. „Eu așa am învățat, eu sunt de la țară. Eu n-am pomenit la mine homosexuali. Eu aici am auzit. N-am pomenit așa ceva. Heterosexualii, ei dau naștere la copii, pot să facă copii. Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziționeze pe alte căi. Să-i învețe să devină tot așa, sau femeile care sunt de același sex care vor să se căsătorească între ele, sau doi bărbați”, afirma Leon Dănăilă.