ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ortodoxia nu este numai adevărată, ci este și frumoasă, a spus Patriarhul României, credincioșilor prezenți astăzi, în Catedrala Patriarhală, în Duminica Ortodoxiei.

Duminica Ortodoxiei nu este numai duminica adevăratei credințe, ci și a frumuseții netrecătoare a slavei Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului și a tuturor sfinților din Împărăția Cerurilor,  a spus Patriarhul Daniel, subliniind că aceasta este și duminica slavei Împărăției lui Dumnezeu, duminica bucuriei îngerilor și sfinților.

Numind icoanele ferestre deschise spre Împărăția iubirii veșnice a lui Dumnezeu și a slavei Preasfintei Treimi, Patriarhul Daniel a explicat că procesiunile din această zi se desfășoară cu multă bucurie, fiind o mărturisire a credinței.

Când mărturisim dreapta credință ni se deschid Cerurile și pregustăm bucurie din bucuria Împărăției lui Dumnezeu, lumină din lumina cea netrecătoare, fericire din fericirea veșnică a Împărăției Cerurilor. Aceasta este Ortodoxia, a spus Patriarhul României, conform basilica.ro

Cuvântul a fost rostit astăzi, 5 martie 2017, în timpul Sfintei Liturghii oficiată pe Colina Bucuriei. Alături de Întâistătătorul Bisericii Române au slujit: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Vorbind despre această sărbătoare, Patriarhul Daniel a subliniat că în această zi prăznuim biruința Bisericii asupra tuturor ereziilor și mai ales cinstirea sfintelor icoane.

O mare parte a omiliei sale a fost dedicată icoanelor și însemnătății acestora pentru viața credincioșilor.  Patriarhul Daniel a explicat că reprezentările iconografice nu sunt o simplă podoabă estetică de înfrumusețare, un decor, insistând asupra faptului că icoanele sunt o necesitate, un mod liturgic de a mărturisi Adevărul, o formă de mărturisire a dreptei credințe.

Icoana este mărturisirea adevărului Întrupării, morții, Învierii Lui Hristos și proclamarea slavei Lui veșnice pe care o împărtășește apoi celor care cred în El, a mai spus Patriarhul Daniel.

Icoanele sunt o formă liturgică de mărturisire permanentă, tăcută, dar permanentă a adevărului că Fiul lui Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut; Cel Veșnic S-a făcut om muritor pentru ca trecând prin moarte și Înviere să ne dăruiască nouă viața veșnică. Prin icoană mărturisim adevărul întrupării sau al înomenirii Fiului Veșnic al Lui Dumnezeu pentru ca pe oameni să îi îndumneziască prin har.

Icoanele au și un rol pedagogic. Acestea ne îndrumă către Împărăția lui Dumnezeu, scopul ultim al vieții noastre.

Icoanele ne arată slava Împărăției Cerurilor ca fiind ținta noastră ultimă, a continuat Patriarhul României și a explicat că omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru viață veșnică cerească în Împărăția lui Dumnezeu spre care trebuie să se îndrepte.

În icoane vedem Cerul unit cu pământul. În icoană nu este pictat doar chipul trupului omului, ci și slava din Împărăția Cerurilor, fie prin fondul auriu al icoanei, fie prin nimbul de lumină care înconjoară chipul sfinților. Astfel, nu este suficient să spunem că icoana este o fereastră către cer, trebuie să subliniem că icoana este fereastră către Împărăția Cerurilor, o icoană spre slava neapusă, necreată, veșnică a Împărăției lui Dumnezeu.

Duminica Ortodoxiei reprezintă un moment aniversar pentru că, acum 27 ani, în data de 4 martie 1990, Patriarhul Daniel a primit hirotonia ca arhiereu în Catedrala din Timișoara. La aproape trei decenii de la acel eveniment, Patriarhul României a marcat momentul prin rugăciune, oficiind Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.