În predica de la Rusalii, Patriarhul Daniel al României a vorbit despre evenimentul Cincizecimii când s-a format Biserica și a spus că numai „prin lucrarea Duhului Sfânt se pot aduna laolaltă, într-o comuniune de  gândire, credință și viețuire sfântă oameni diferiți din popoare diferite”.

Preafericirea Sa a remarcat acest aspect în condițiile în care la momentul Cincizecimii, în Ierusalim erau „locuitori iudei, bărbați cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer” (FA 2:1-11).

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre celelalte lucrări ale Duhului Sfânt.

„Duhul Sfânt s-a pogorât peste Fecioara Maria și de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria S-a născut Iisus Hristos. Deci, Hristos apare în lume prin lucrarea Duhului Sfânt ca pogorâre asupra Fecioarei Maria”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a reamintit și de lucrarea pe care o săvârșește Duhul Sfânt în timpul Liturghiei.

„Și tot Duhul Sfânt este acela care atunci când se pogoară asupra pâinii și vinului de pe Sfânta Masă a Sfântului Altar ne dăruiește nouă Trupul și Sângele lui Hristos Euharistic”.

„Duhul Sfânt este trimis de Tatăl și de Hristos în lume, iar EL ne oferă pe Hristos, și anume ne oferă viața lui Hristos ca arvună a vieții veșnice, ca înfiere și arvuna Învierii”, a mai spus Patriarhul României.

Făcând referire la Taina Botezului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Duhul Sfânt lucrează ca „foc curățitor și ca apă care curățește, iartă păcatul strămoșesc și păcatele pe care le-au făcut oamenii în timpul vieții lor, înainte de botez”.

„Când metalul ruginit este expus focului, din metal rigid devine maleabil, din opac devine incandescent, luminos și se schimbă după cum se dorește. Duhul Sfânt este și cel care ne curățește de păcate, ne face din oameni răi oameni buni, din oameni rigizi ne face oameni blânzi, sensibili, iubitori de Dumnezeu și de semeni pentru că este foc curățitor”, a explicat Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh Daniel a explicat că Duhul Sfânt lucrează și ca foc luminător pentru că „El luminează mințile oamenilor să înțeleagă Scripturile și să înțeleagă voia lui Dumnezeu în viața lor”.

„De aceea în cântările sărbătorii de astăzi se spune că a transformat pe pescari în teologi și pe oameni neștiutiri de carte în oameni înțelepți”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a rostit omilia de la Cincizecime în cadrul Sfintei Liturghii oficiate duminică, 16 iunie 2019, la Catedrala Patriarhală.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Părintele Patriarh Daniel, Episcopii vicari Ieronim Sinaitul și Timotei Prahoveanul.

După Liturghie, Preafericirea Sa a oficiat Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost sfințite ramuri de tei, ca simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli.