În predica de la Rusalii, Patriarhul Daniel al României a vorbit despre evenimentul Cincizecimii când s-a format Biserica și a spus că numai „prin lucrarea Duhului Sfânt se pot aduna laolaltă, într-o comuniune de  gândire, credință și viețuire sfântă oameni diferiți din popoare diferite”.

Preafericirea Sa a remarcat acest aspect în condițiile în care la momentul Cincizecimii, în Ierusalim erau „locuitori iudei, bărbați cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer” (FA 2:1-11).

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre celelalte lucrări ale Duhului Sfânt.

„Duhul Sfânt s-a pogorât peste Fecioara Maria și de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria S-a născut Iisus Hristos. Deci, Hristos apare în lume prin lucrarea Duhului Sfânt ca pogorâre asupra Fecioarei Maria”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a reamintit și de lucrarea pe care o săvârșește Duhul Sfânt în timpul Liturghiei.

„Și tot Duhul Sfânt este acela care atunci când se pogoară asupra pâinii și vinului de pe Sfânta Masă a Sfântului Altar ne dăruiește nouă Trupul și Sângele lui Hristos Euharistic”.

„Duhul Sfânt este trimis de Tatăl și de Hristos în lume, iar EL ne oferă pe Hristos, și anume ne oferă viața lui Hristos ca arvună a vieții veșnice, ca înfiere și arvuna Învierii”, a mai spus Patriarhul României.

Făcând referire la Taina Botezului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Duhul Sfânt lucrează ca „foc curățitor și ca apă care curățește, iartă păcatul strămoșesc și păcatele pe care le-au făcut oamenii în timpul vieții lor, înainte de botez”.

„Când metalul ruginit este expus focului, din metal rigid devine maleabil, din opac devine incandescent, luminos și se schimbă după cum se dorește. Duhul Sfânt este și cel care ne curățește de păcate, ne face din oameni răi oameni buni, din oameni rigizi ne face oameni blânzi, sensibili, iubitori de Dumnezeu și de semeni pentru că este foc curățitor”, a explicat Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh Daniel a explicat că Duhul Sfânt lucrează și ca foc luminător pentru că „El luminează mințile oamenilor să înțeleagă Scripturile și să înțeleagă voia lui Dumnezeu în viața lor”.

„De aceea în cântările sărbătorii de astăzi se spune că a transformat pe pescari în teologi și pe oameni neștiutiri de carte în oameni înțelepți”, a spus Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh Daniel a rostit omilia de la Cincizecime în cadrul Sfintei Liturghii oficiate duminică, 16 iunie 2019, la Catedrala Patriarhală.

Din soborul slujitor au făcut parte, alături de Părintele Patriarh Daniel, Episcopii vicari Ieronim Sinaitul și Timotei Prahoveanul.

După Liturghie, Preafericirea Sa a oficiat Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost sfințite ramuri de tei, ca simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli.
 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews