Patriarhul României a sfințit luni, 13 august, coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare, voievod pe care l-a numit „un simbol al credinței, unității și demnității poporului român”, informeaza basilica.ro.

În omilia rostită cu prilejul slujbei, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat contribuția extraordinară pe care Sfântul Ștefan cel Mare a avut-o în apărarea creștinătății.

„Sfântul Ștefan cel Mare nu a fost numai apărătorul Moldovei, ci și al întregii creștinătăți. Așa cum spunea în anul 1475, dacă Moldova va cădea, această poartă a creștinătății, toată creștinătatea va fi în primejdie”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh a reiterat faptul că dârzenia cu care Sfântul Ștefan a apărat credința creștină de amenințarea otomană i-a adus renumele de „atlet al credinței și al lui Hristos”.

Slujba a avut loc în paraclisul reședinței patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

La eveniment a fost prezent starețul Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic, care s-a ocupat îndeaproape de reconstituirea coroanei Sfântului Ștefan.

Potrivit părintelui stareț, forma, proporțiile și materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 și tabloul votiv de la Voroneț (1488).2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.