ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Românei a participat în 8 septembrie 2017 la Sfânta Liturghie, în paraclisul istoric Sf. Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală. În predica rostită astăzi, Patriarhul Daniel a arătat că Nașterea Maicii Domnului din părinți sterpi și vârstnici, dar smeriți și rugători, trebuie să fie o încurajare pentru toți părinții care au copii și pentru cei care nu au, dar doresc să aibă.

Patriarhul Daniel a început omilia sa prin a explica de ce Sfinții Părinți au ales data de 8 septembrie pentru cinstirea Nașterii Maicii Domnului.

„Cifra 8 simbolizează veșnicia, ziua veșniciei, viața veșnică. În a opta zi de la începutul anului bisericesc este prăznuită Nașterea Maicii Domnului pentru că prin Ea vine în lume Fiul lui Dumnezeu Cel Veșnic. El devine Om ca să lucreze mântuirea lumii de păcat și de moarte și să dăruiască oamenilor viața veșnică. Deci, prin Maica Domnului, Cel Veșnic Viu se face Om și intră în timp, în istorie, pentru ca oamenilor care trăiesc în timp să le dăruiască viață veșnică.”

Părintele Patriarh a istorisit genealogia Maicii Domnului și contextul în care s-a născut din „oameni rugători, evlavioși, milostivi, smeriți și temători de Dumnezeu”.

„Ioachim și Ana aveau o permanentă tristețe în suflete, și anume tristețea nerodirii, pentru că nu aveau copii. În urma rugăciunilor stăruitoare, deși erau la o vârstă înaintată, Dumnezeu le îndeplinește cererea: Dumnezeu cu harul Său a biruit rânduiala firii, a naturii umane sterpe și a vârstei și acești doi drepți au primit ca dar de la Dumnezeu pe Fecioara Maria„, a evidențiat Preafericirea Sa.

În continuare, Patriarhul României a expus câteva din prefigurările Maicii Domnului în Vechiul Testament: porumbița cea curată care a adus lui Noe vestea că potopul va înceta, scara lui Iacob, ca legătură între cer și pământ, Chivotul Legii Vechi, ca purtătoare a Mântuitorului Hristos.

În partea a doua a cuvântului său, Patriarhul Daniel a subliniat aspectele pe care trebuie să le urmărească familiile creștine din viața curată a Maicii Domnului și a părinților Ei.

„Învățăm de la părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, cât de mare este puterea rugăciunii smerite, a răbdării și așteptării, mai ales când este vorba de darul de a avea copii.

Sunt o mulțime de oameni care suferă pentru că nu au copii, dar adesea cei care s-au rugat mult, au postit, au cerut și rugăciunile Bisericii, după o vreme, în mod surprinzător au primit de la Dumnezeu posibilitatea de a da naștere. Alții au adoptat copii, i-au înfiat, și au devenit părinți prin afecțiune, chiar dacă nu au fost părinți după trup.

Nu e suficient să dai naștere trupească. Cu adevărat părinte este cel care și formează un copil, îl educă, îi arată grijă părintească și responsabilitate pentru creșterea și educarea lui.

Sărbătoarea aceasta trebuie să fie o încurajare pentru toți părinții care au copii și pentru cei care nu au, dar doresc să aibă. Unii au copii, dar îi avortează din nefericire, iar alții care nu pot avea copii și-ar dori să aibă. Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor familiilor, tuturor copiilor„, a subliniat PF Patriarh Daniel.