ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Patriarhul României, Președintele Klaus Iohannis, Președintele Academiei Române, academicieni, profesori, clerici și alte personalități au participat miercuri la sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918”.  Evenimentul a fost găzduit de  „Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei”, locul în care a avut loc Adunarea electivă a Țării Românești, sub președinția Mitropolitului Nifon, în data de 24 ianuarie 1859.

În discursul rostit cu această ocazie,  Patriarhul României a făcut unele precizări importante referitoare la reformele întreprinse de Alexandru Ioan Cuza, explicând de ce statul contribuie astăzi la salarizarea clericilor,  potrivit Basilica.ro.

Această finanțare este „un act reparatoriu” care s-a aplicat și în alte țări din Occident, a arătat Patriarhul României. 

Vorbind despre Alexandru Ioan Cuza, șeful Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că acesta „nu a întors spatele Bisericii” prin reforma sa, ci „putem spune că a luat pe umerii săi o parte din nevoile Bisericii, și-a asumat unele măsuri compensatorii din partea statului față de Biserică pentru că erau o necesitate”.

Citând din Noua Lege a cultelor, Patriarhul României a mai spus că statul nu finanțează cultele „din milă”, ci „pentru că le recunoaște contribuția lor la viața socială a țării: la educație, spiritualitate, cultură”.

Prin secularizare, făuritorul Unirii de la 1859 a dorit „să readucă românilor pământurile mănăstirilor închinate, care aveau centrul de comandă în afara țării”, dar acest lucru a fost făcut „cu pripeală” și în urma secularizării, o mulțime de biserici cu valori istorice și culturale, nemaifiind îngrijite, s-au deteriorat și chiar distrus, a spus Patriarhul României.

„Nu doar țăranii au profitat de secularizare, ci însuși statul român modern”, a adăugat Patriarhul Daniel, enumerând câteva din marile instituții care funcționează în clădiri construite pe vechile vetre monahale.

„Palatul prezidențial se află pe vatra Mănăstirii Cotroceni”, a amintit Patriarhul, dar a adăugat că actualmente există și o biserică la Palat și că acesta este singurul sediu prezidențial din Europa care are în interiorul ei o Biserică frecventată de credincioși din afara administrației prezidențiale.

„Ne bucurăm că am putut ajuta Statul Român Modern, pentru că s-a luat de la străini și s-a dat statului român, dar avem conștiința că în toate realizările poporului român Biserica a fost prezentă”, a afirmat Patriarhul României.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews