ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Așa după cum magii i-au oferit daruri Pruncului și noi suntem chemați, cei care purtăm numele lui Hristos, adică suntem creștini, să-I oferim daruri”, a spus Patriarhul Daniel în predica de Crăciun și a explicat că acest daruri I le oferim „prin semenii noștri pe care îi ajutăm”, scrie Basilica.

În omilia adresată miercuri la Catedrală, Patriarhul Daniel a insistat asupra actului dăruirii care oferă multă bucurie dăruitorului. „Nașterea Domnului este „sărbătoarea darurilor spirituale și materiale” și a reamintit gestul binecuvântat al magilor care I-au adus Mântuitorului aur, smirnă și tămâie”, a spus Patriarhul României, subliniind că „aceste daruri pe care le aduc magii pruncului Iisus au trezit în conștința Bisericii datoria noastră de a-I oferi daruri lui Dumnezeu”

Părintele Patriarh a enumerat apoi darurile duhovnicești permanente pe care „le dorește și se bucură Dumezeu atunci când le oferim”: „Aurul credinței adevărate și al faptelor bune, tămâia rugăciunii neîncetate – cu cât ne rugăm mai mult lui Dumnezeu, cu atât mai mult sufletul nostru se ridică spre Ceruri – și smirna care înseamnă viața creștină trăită în sfințenie prin răstignirea patmilor egoiste, prin înlocuirea gândurilor, cuvintelor și a faptelor rele cu gânduri curate, cu vorbe frumoase și cu fapte ale iubirii milostive. Deci, smirna înseamnă omorârea păcatului și învierea și creșterea virtuților în viața noastră”.

Patriarhul Daniel a subliniat că aceste daruri le oferim prin dragostea și faptele îndreptate către semenii noștri.

„Nu este nevoie să aducem aur”, a spus Patriarhul Daniel, „ci să arătăm credința curată ca aurul și fapte bune către oameni și Dumnezeu”.

„Să continuăm toată viața noastră în rugăciune ca o tămâie frumos mirositoare și să aducem în dar lui Dumnezeu iubirea smerită a milosteniei pe care o arătăm în jurul nostru. De aceea, smirna faptelor bune s-a văzut în aceste zile prin ajutorarea bătrânilor, a săracilor, vizitarea bolnavilor etc”.

„Acestea sunt darurile duhovnicești permanente pe care noi le oferim Pruncului Iisus și semenilor noștri”, a subliniat Preafericirea Sa.

În acest sens, Patriarhul României a îndemnat „să transformăm energia din patimi în energie binefăcătoare a virtuților, și anume să renunțăm la comportamentul egoist ca să cultivăm iubirea smerită și milostivă”.

Părintele Patriarh Daniel a vorbit și despre prețuirea pe care Biserica o acordă celor trei magi care au venit „de la distanțe foarte mari ca să se închine pruncului Iisus”.

Despre călătoria lungă făcută de magi, Patriarhul a spus că este „este un fapt minunat, o lucrare neașteptată”, deoarece evidențiază „contrastul între cei de aproape (Irod și regatul său – n.r.), care nu cinstesc cum se cuvine pe Iisus și cei de departe care vin de la distanțe mari și aduc daruri scumpe Mântuitorului”.

Părintele Patriarh Daniel a evidențiat legătura existentă între căutarea lui Dumnezeu și răsplata pe care o primesc cei care merg în căutarea Lui. El a exemplificat acest aspect prin pilda magilor care au fost călăuziți de o stea până la Pruncul cel născut în Betleem.

„Magii au mers să se închine pruncului. După ce au plecat de la Irod steaua s-a arătat din nou deoarece în momentul în care erau la rege steaua s-a ascuns. Evanghelia ne spune că atunci când au văzut că steaua a reapărut s-au bucurat cu bucurie foarte mare”.

„Aici vedem legătura între căutarea lor și răsplata căutării lor. Cel ce caută pe Iisus ca să se închine Lui primește în suflet o bucurie negrăită, o bucurie foarte mare care a fost transmisă deodată cu reapariția stelei călăuzitoare spre Betleem”, a spus patriarhul.

În final, Părintele Patriarh le-a urat ani mulți și binecuvântați celor care poartă numele de Cristian/Cristina și derivate.

„Le dorim ani mulți cu sănătate, bucurie, și mult ajutor de la Dumneze. Să aibă bucuria îngerilor care au cântat Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu, pe pământ pace și între oameni bunăvoire și bucuria magilor și a sfinților”.

Împreună cu Patriarhul Daniel au slujit miercuri, 25 decembrie, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.