Patriarhul României afirmă, într-un mesaj adresat în preajma deschiderii anului școlar 2020-2021, că educația este prioritatea fundamentală a oricărei societăți, dar atrage atenția că în special la școală trebuie respectate cu multă atenție regulile sanitare de protejare a sănătății elevilor și a dascălilor.

În mesajul său, Patriarhul Daniel a subliniat că „Educația este prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește dezvoltarea spirituală și prosperitatea materială a poporului” și a prezentat rolul Familiei, Bisericii și Școlii în dezvoltarea copiilor. 

„Educația este prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește dezvoltarea spirituală și prosperitatea materială a poporului. În dezvoltarea unei educații autentice pentru viață, Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar, după îndemnul înțeleptului rege Solomon: „Păzește, fiule, povața tatălui tău și nu lepăda îndemnul mamei tale… Că povața este un sfeșnic bun și legea o lumină, iar îndemnurile care dau învățătură sunt calea vieții” (Pildele lui Solomon 6, 20, 23).

Într-o lume marcată de tendințe ideologice individualiste și secularizante, care slăbesc unitatea familiei și pacea socială, este esențială cultivarea unei legături statornice și a unei cooperări rodnice între Familie, Biserică și Școală.

În Familie și în Biserică, părinții trupești și duhovnicești sunt chemați să-i învețe pe copii iubirea față de Dumnezeu și de semeni, prietenia, solidaritatea, hărnicia, dărnicia și recunoștința, să îi încurajeze să descopere bucuria jocului și a cunoașterii, dar și frumusețile naturii și ale culturii românești.

La Școală, profesorii care predau diferitele discipline de învățământ sunt apreciați când oferă elevilor o învățare motivantă, activă și creativă. Pe lângă cunoștințe necesare promovării examenelor naționale, o școală bună îi învață pe copii și tineri să cultive libertatea și responsabilitatea, dar și să cunoască valorile spirituale și culturale, românești și europene”, se spune în mesaj, conform Basilica.ro.

Patriarhul amintește că, „din cauza pandemiei, începutul acestui an școlar are loc într-o perioadă foarte dificilă, privind sănătatea individuală și colectivă”. „Precum în anii precedenți, și la începutul acestui nou an școlar, parohiile vor continua să ajute cu rechizite școlare pe elevii din familiile defavorizate. Acest ajutor material se adaugă la cele 5000 de tablete oferite deja de Biserica noastră multor copii din zone defavorizate”, subliniază Patriarhul în mesajul său.
Cu prilejul începutului anului școlar 2020-2021, Patriarhul Daniel transmite elevilor, părinților, învățătorilor și profesorilor, „sănătate și mult ajutor, pace și bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie o binecuvântare pentru familie, școală și pentru întreg poporul român!”.