ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Cuvântul Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, rostit cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Patriarhul României a amintit și de jertfa românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă din nordul Bucovinei, acum 80 de ani, pe 1 aprilie 1941, cât și de eroii de la Țiganca, din Basarabia, căzuți pentru Neam și Țară în urma luptelor din iunie-iulie 1941. Redăm fragmentul în cauză:

„În anul 2021, Anul omagial al pastorației românilor din afara României, se cuvine să cunoaștem mai bine și să cinstim mai mult monumentele eroilor din țară, dar și monumentele și cimitirele mili­tare românești din străinătate, în care sunt înhumați soldații români care au luptat în Războiul de In­dependență, în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial, sau mormintele celor decedați în prizonierat. De asemenea, sunt prea puțin cunoscute și cinstite locurile și cimitirele în care zac trupurile românilor uciși pe nedrept, precum locul unde a avut loc Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei (acum în Ucraina), unde au fost uciși aproape 3.000 de români, la 1 aprilie 1941, într-o zi de Paști, pentru că acești români au dorit să treacă granița impusă atunci de Uniunea Sovietică. Totodată, este prea puțin cunoscut și cinstit cimitirul eroilor români din localitatea Țiganca, Republica Moldova, situat la câteva zeci de kilometri de granița Prutului.

Ultimul articol din Crezul Ortodox, „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”, și viața liturgică a Bisericii ne îndeamnă pe toți să înnoim cinstirea sufletelor celor dragi adormiți în Domnul, precum și grija pentru mormintele și cimitirele românești, cu încredințarea că vom contribui astfel și la păstrarea și promovarea culturii și identității noastre naționale.”

Integral în Ziarul Lumina