ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interviu rarisim acordat de Patriarhul României la 10 ani de Patriarhat. Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a acordat recent un interviu pentru emisiunea „Universul Credinței”, difuzată de postul public de televiziune (TVR). Patriarhul României a prezentat stadiul Bisericii Ortodoxe Române la nivelul anului 2007 și motivația ridicării Catedralei Naționale și a făcut o analiză a celor zece ani de Patriarhat.


În anul 2007 Biserica Ortodoxă Română se afla într-un curs de continuitate, în același timp de amplificare a activităților sale pastorale, misionare, dar și de intensificare a activităților social-filantropice, a explicat Patriarhul Daniel în interviu. Astfel, încă de la începutul misiunii sale, Patriarhul a identificat nevoia ridicării de locașuri de cult, precum și a intensificării educației ortodoxe în rândul tinerilor.

„A fost nevoie de noi lăcașuri de cult, mai ales în cartierele noi. În al doilea rând, a fost educația tineretului, pentru că tineretul dorea să aibă o mai multă cunoaștere în privința credinței și ne-am impresionat cu toții că în timpul Revoluției din 1989 o mulțime de tineri care nu făcut ore de religie în școală s-au rugat, au rostit rugăciunea «Tatăl Nostru», au arătat credința moștenită din familie și prin lucrarea discretă, dar eficientă a multor preoți din parohie. Construirea de biserici, dar și zidirea duhovnicească, edificarea spirituală a sufletului, aceasta pot fi numite Biserica din exterior și Biserica din sufletul omului. Acestea erau priorități.”

O altă prioritate era legată de diaspora română, dar și de o organizare pastorală mai eficientă. Patriarhul Daniel și-a stabilit „o grijă sporită pentru românii din diaspora, pentru că acest fenomen al migrației sau emigrației a devenit un fenomen nou necunoscut de Biserica noastră într-o proporție atât de mare, mai ales după anul 2000. Pe de o parte, aveam nevoi urgente, de rezolvat în țară. Pe de altă parte, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române avea și o grijă sporită față de românii din jurul granițelor țării și din diaspora occidentală.”

Anticipând potențialul media ca difuzor al credinței la o scară mai largă, Patriarhul a anunțat încă de la întronizare înființarea Centrului de Presă Basilica.

„În cuvântul de la întronizare am fixat prioritățile și am arătat nevoia de a avea un post de radio, un post de televiziune și un cotidian pentru a răspândi credința și pentru trece dincolo de zidurile bisericii și anume, a transmite liturghia mai ales pentru familiile vârstnice, pentru oameni în vârstă, pentru oameni bolnavi.De aceea, se constată și astăzi că cea mai iubită emisiune este Sfânta Liturghie. Aceasta este urmată de Vecernia transmisă seara de la Catedrala Patriarhală”, a subliniat Patriarhul României.

„Am dorit să construim deodată cu biserica nouă, Catedrala Mântuirii Neamului, și o biserică mai intensă în sufletele oamenilor. Posturile de Radio și Televiziune Trinitas, precum și Ziarul Lumina, au fost anunțate în 30 septembrie și la hramul Catedralei Patriarhale, în 27 octombrie, erau funcționale. Ne-a ajutat Dumnezeu ca în trei săptămâni și puțin să realizăm aceste rețele mediatice de comunicare”, a precizat Patriarhul Daniel.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, unul dintre cele mai reprezentative pentru România ultimilor 10 ani.

„O altă lucrare mare a fost anunțul că vom continua eforturile pentru a începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului sau a eliberării poporului român de stăpâniri străine. Aceasta înseamnă mântuirea neamului, nu înseamnă mântuirea în sens teologic, ci într-un sens patriotic”.

„Acesta este un mandat primit de la înaintași. Nu a fost ideea noastră. Noi ne-am asumat împreună cu Sfântul Sinod, clerul și credincioșii această sarcină, întrucât Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională cum o numim acum mai pe scurt, este o necesitate practică și deodată are și o valoare de simbol, adică un simbol al unei biserici dedicate comemorării eroilor neamului poporului român din toate timpurile”, a subliniat Patriarhul României.