ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung a rostogolit luni, sub semnătura lui Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena și autor HUMANITAS, editura lui Gabriel Liiceanu, un atac la Patriarhul Daniel și Academicianul Ioan Aurel Pop, insinuând printr-o argumentație plină de sofisme că „Biserica și Academia amenință prin idelogia naționalist-ortodoxă legăturile României cu Occidentul”, potrivit site-ul anticreștin Flux 24, care citează cu satisfacție Deutsche Welle și NZZ.ch.

După modelul folosit în SUA de Rețeaua Soros asupra lui Donald Trump - anatemizarea prin falsa și facila „ștampila rusesească” - , care se dovedește acum o inginierie ticăloasă pusă la cale de elitele de stânga, Schmitt, împrăștie ca un ventilator stricat acuzele filo-rusești ale hoților care strigă „hoții”. Nimic nou, aceleași teze anti-românești rostogolite și pe plan local de intelectualii-caviar și analiștii „euro-atlantici” de la TV și de lideri ai unor partide nou-apărute, care văd în Ortodoxie un dușman al integrării europene la 15 ani de la integrare, de ca și cum am fi singura țară ortodoxă din U.E., sau în dragostea de neam un inamic al globalizării în această Uniune care s-a legitimat inițial drept „unitate în diversitate”, nu ca o federație care să niveleze identitatea națională și cultura locală.
 
La fel ca Iliescu ce vedea „legionari” în studenți, „Schmitt amintește de participarea Patriarhului Daniel și a președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o ceremonie la mănăstirea Putna, unde l-ar fi aplaudat pe liderul studențesc Silvian-Emanuel Man, cunoscut pentru discursurile sale naționaliste și simpatiile legionare”. Faptul că un lider de asociație studențească ce se bate pentru interesele reale ale tinerilor, reușind inclusiv să conteste cu succes șantajul nazi-pass la cursuri, examene, și cazare, e văzut ca un naționalist e una, dar echivalarea naționalismului său cu „legionarismul” e doar o etichetare mincinoasă. Însuși premierul demis Florin Cîțu îi compara pe oponenții vaccinării silnice cu „teroriștii”, un derapaj similar ca cel pe care îl face Schmitt de dragul operațiunii maculării marilor valori românești și a stâlpilor instituționali principali ai României actuale: Biserica Ortodoxă Română și Academia Română.

Se vede clar că marele „expert” austriac n-a înțeles rostul congresului studențesc de la Putna, de a marca împlinirea a 150 de ani de la marea Serbare de la Putna a tinerilor îndemnați de Mihai Eminescu, poetul național și gazetarul de renume. Ziua nașterii scriitorului Eminescu e declarată oficial Ziua Culturii Române. Greșește Patriarhul României dacă aplaudă un lider studențesc care aduce un omagiu lui Mihai Eminescu, Românul Absolut? Greșește Patriarhul Daniel când le spune tinerilor că „Iubirea de Patrie înseamnă rugăciune și comuniune”? Greșește președintele Academiei Române dacă îi învață pe tineri că „cel mai mare poet român e Mihai Eminescu, iar cel mai mare povestitor român e Ion Creangă”?. 

Dacă ar fi să o luăm pe ipoteze „conspiraționiste”, mai bine am aminti că Bucovina, deși răpită de ruși în Al Doilea Război Mondial, a fost alipită Imperiului Austro-Ungar între 1775 și 1918, iar serbarea tinerilor impulsionați de Eminescu în 1871 la Putna avea loc pe teritoriul stăpânit vremelnic de viitorul inamic al României din Primul Război Mondial, Austro-Ungaria. Poate de aceea nu le miroase a bine profesorilor de la Viena o manifestare patriotică românească în partea ce a mai rămas din Bucovina unită cu Țara la 1918? Nu pot drujbele firmei austriece Schweighofer să radă în liniște codrii voievodali ai Bucovinei de sentimentele patriotice ale studenților? Poate de aceea Mihai Eminescu deranjează și azi, la fel cum a deranjat interesele austro-ungare din secolul al XIX-lea prin înființarea unei asociații secrete care milita pentru unirea Transilvaniei cu România?
 
Ca un austriac (?) ai cărui strămoși au încercat să smulgă ortodoxia din sufletul românilor și să-i transforme în „catolici de rit oriental”, d-lui Schmitt de la Viena îi displace atașamentul românilor față de biserica națională. Să fim bine înțeleși, la fel de mult i-ar displăcea unui asemenea propagandist și atașamentul polonezilor față de Biserica Romano-Catolică! Dar, să urmărim ce spune el despre români: „Biserica Ortodoxă se bucură de prestigiu în rândul populației și doar puțini intelectuali se încumetă ... să-i critice pe ierarhi. Biserica este influentă atât din punct de vedere economic, cât și mediatic, iar autoritățile politice se străduiesc să le fie pe plac mai marilor bisericești. Ca exemplu, Schmitt amintește că președintele Klaus Iohannis l-a decorat recent pe Patriarhul Daniel cu un înalt ordin al statului român”, mai arată Flux24.

Afirmația d-lui Schmitt ar fi fost mai degrabă valabilă în anii 1990 și 2000, pe fondul revirimentului credinței ce a urmat perioadei comuniste ateiste, în care manifestarea acesteia era reprimată. Însă campaniile de presă și politice finanțate mănos de fonduri occidentale mai ales după 2007 au reușit să mai știrbească din autoritatea Bisericii naționale. Deși se declară 85% ortodocși, românii nu s-au prezentat măcar 30% pentru a valida Referendumul despre Căsătorie din 2018, demarat ca o inițiativă cetățenească, dar sprijinit de mai toate cultele religioase din România, printre care și de Biserica Ortodoxă tocmai din cauza propagandei ticăloase a mass-media și intelectualilor vânduți, din compania celui care îi publică lui Schmitt cărțile în România.
 
Pudoarea intelectualilor vânduți și a politicienilor cumpărați a pălit de mult, existând atât de multe voci prin partide, televiziuni, redacții de presă și edituri care atacă virulent Patriarhia, mai ales de când cu demararea șantierului Catedralei Naționale și, apoi, după incendiul de la clubul Colectiv. Influența „economică” a Bisericii e o teorie a conspirației, mai ales că aceasta nu și-a primit niciodată înapoi proprietățile confiscate de „reforma” lui Cuza, iar în ceea ce privește „influența mediatică”, ea se reduce la Ziarul Lumina, o publicație strict religioasă, și la Radioteleviziunea Trinitas, un post mai degrabă cultural care, mai nou, prin buletinele de știri pro-vaccinare a devenit de-a dreptul guvernamental - ca mai toată presa centrală din România. Medalia primită de Patriarhul Daniel din partea președintelui Iohannis a venit târziu în 2021, în urma a ceea ce s-a părut a fi o tentativă a lui Iohannis de câștigare a Patriarhului pentru sprijinirea campaniei guvernamentale de vaccinare.
 
Ea nu este expresia unui respect constant și îndelungat, e de ajuns să ne amintim lipsa președintelui la mai toate ceremoniile religioase naționale, culminând cu absența de la inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului, sub pretextul că „nu-i permite agenda europeană”. La vizita Papei Francisc, aceeași agendă și, probabil, consoarta i-au permis lui Iohannis să calce pragul emblematicei catedrale.  
 
D-l Schmitt se mai arată îngrijorat de apropierea Academiei Române față de Biserica Ortodoxă Română și de prezența președintelui acesteia alături de patriarhul Daniel la Serbarea Putna 150, neglijând faptul că pe meleagurile noastre Biserica e cea care a dat prima școală românească, primele gimnazii și primele spitale, fiind o generatoare de cultură, de limbă literară, de alfabetizare și educație. Mănăstirea Putna în mod special este o veche vatră de cultură românească, beneficiind, pe lângă complexul monahal, de un muzeu și un centru de cercetare-documentare. Manifestarea studențească găzduită la Putna era una cultural-istorică, nu neapărat religioasă.
 
Atacul „expertului” austriac în problemele Europei Răsăritene împotriva academicianului Ioan Aurel Pop nu ratează nici unul dintre clișeele și sperietorile propagandei #Rezist din perioada 2017-2019: naționalismul, pretinsul filo-rusism, pretinsul colaboraționism cu securitatea, pretinsul pesedism, ba chiar și pretinsul antisemitism. Deși academicianul Ioan Aurel Pop a dezamăgit o bună parte a intelectualilor români atunci când s-a dezis de comemorarea savantului interbelic Nicolae Paulescu - descoperitorul insulinei -, președintele Academiei Române e acuzat de antisemitism pentru că s-ar fi dezis „cu întârziere” de aceasta. Ba mai mult, istoricul de la Viena îl contrazice pe istoricul de la Cluj-Napoca, reproșându-i că în cartea „Istoria României”, semnată de acesta din urmă, „numărul evreilor uciși în Pogromul de la Iași din 1941 ar fi cu mult mai mic decât în realitate”. Nu știu dacă Austria ar fi în măsură să dea lecții României în privința Holocaustului, dar consider că subiecte excesiv politizate precum „Progromul de la Iași” din perioada ultimului război mondial, când Regatul României se afla, practic, sub ocupație militară germană hitleristă, ar trebui să fie tranșate exclusiv de cercetători, iar academicianul Ioan Aurel Pop este profesor doctor în Istorie. Numărul la care face referire Schmitt este văzut de alți istorici și martori ai evenimentelor, chiar evrei, mai mic chiar și decât cel prezent în cartea profesorului Pop.   
 
Cireașa de pe colivă e aruncarea tuturor intelectualilor conservatori de astăzi, a tuturor patrioților și a tuturor ortodocșilor practicanți sub eticheta partidului AUR, care a fost comparat ba cu mișcarea legionară, ba cu partidul naționalist al comunistului Corneliu Vadim Tudor, ba cu „extrema dreaptă” pur și simplu - aia care se opune vaccinării obligatorii diktate de șefa Comisiei Europene, fosta ministră a Apărării Germaniei. De ca și cum toți acești intelectuali conservatori, care înainte erau catalogați drept „oamenii Rusiei”, ar încăpea sub sigla unui partid care a debutat cu semnul stelelor Uniunii Europene extins peste conturul Basarabiei rupte de ruși din trupul Regatului României! Să nu uităm, totuși, că, în ciuda neliniștii pe care o provoacă accederea AUR în Parlamentul României, la ultimele alegeri parlamentare s-au prezentat abia 30% dintre românii cu drept de vot. Deci AUR nu îi reprezintă pe mulți dintre conservatorii români, așa cum coaliția minoritară actuală nu reprezintă cu nici un chip România.  Pe de altă parte, îngrijorații de serviciu care denunță „extremismul” partidelor nou-apărute nu au scos nici o vorbuliță despre dictatura politico-medicală instaurată de guvernul PNL al „favoritului” etnic german Klaus Iohannis, cu anularea drepturilor omului prin stări de alertă prelungite la infinit și prin „legi” netrecute prin Parlament, care amintesc de decretele-legi ale dictaturii carliste interbelice și ale aliatului său, tovarășul Hitler!
 
Ne-am fi așteptat ca d-l Schmitt, poate mai bine inspirat și expirat de propria lui istorie locală, să reclame mai curând esența nazistă a tuturor discriminărilor care au loc astăzi asupra a 70% dintre români. N-a fost să fie. Poate data viitoare?