ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este cel de-al doilea hram al Catedralei Naționale. Moment important pentru Biserica Ortodoxă Română, care va fi marcat de prezența unui invitat special.  Patriarhul Teofil al Ierusalimului va sosi joi, în România pentru a participa în București la primul hram al Catedralei Naționale, dar și în Alba Iulia la ceremoniile dedicate Zilei Naționale și Anului Centenar, scrie Basilica.ro.

Primul hram al Catedralei Naționale va fi serbat vineri, 30 noiembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Preafericitul Părinte Teofil va oficia Sfânta Liturghie împreună cu Patriarhul României și cu un sobor de ierarhi la Catedrala Mântuirii Neamului.

Al doilea eveniment important la care participă atât Patriarhul Teofil, cât și Patriarhul Daniel, va fi celebrarea Zilei Naționale la Alba Iulia.

Cu acest prilej, sâmbătă va fi oficiată o slujbă de Te Deum în fața Catedralei Reîntregirii. Vor urma mai multe momente solemne ce vor marca împlinirea unui secol de la Marea Unire, ceremonii militare și religioase, dezvelirea unor plăci comemorative și monumente.
Catedrala Mântuirii Neamului, simbol al întregirii României

Lăcașul de cult sfințit duminică de Patriarhul Ecumenic este un simbol al întregirii României și un omagiu adus eroilor români din toate timpurile.

După cum am anunțat în Programul zilelor care urmează Sfințirii Catedralei Naționale, pe 1 Decembrie 2018 la Catedrala Națională, va fi oficiată o slujbă de Te Deum începând cu ora 10:00.

Tot în ziua de 1 decembrie 2018, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în toate bisericile din Patriarhia Română se va oficia slujba de Te Deum la Ziua Națională a României. Se vor înălța rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român unit de 100 de ani într-o singură țară românească și creștină.

De asemenea, la ora 10.00, clopotele tuturor lăcașurilor de cult ortodoxe vor fi trase timp de trei minute.

Patriarhul Ierusalimului a vizitat România în 2014

Ultima dată, Patriarhul Teofil al III-lea a vizitat Bucureștiul în 2014 de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, când a adus spre închinare un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci.