ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a fost de acord să oprească atacurile din Gaza pentru luna sfântă musulmană a Ramadanului, a declarat președintele american Joe Biden, adăugând că speră că o încetare temporară a focului va avea loc săptămâna viitoare, în timp ce Hamas a revizuit un acord de armistițiu care include un schimb de prizonieri și ostatici, scrie Reuters.

Pauza ar putea dura șase săptămâni și ar include de asemenea, permiterea a sute de camioane să livreze zilnic ajutor disperat în Gaza, potrivit Cotidianul.

Remarcile lui Biden, care au fost înregistrate luni și urmau să fie difuzate în cursul zilei de marți, au fost făcute în timp ce negociatorii încearcă să ajungă la un acord de armistițiu în conflictul care face ravagii din octombrie anul trecut.

O sursă de rang înalt apropiată discuțiilor a declarat pentru Reuters că gruparea islamistă, pe care Israelul a jurat să o anihileze, studiază un proiect de propunere care include permiterea unei cantități semnificative de ajutor umanitar, precum și schimbul de prizonieri palestinieni în schimbul ostaticilor capturați în atacul Hamas care a declanșat războiul.

Propunerea este cea mai serioasă încercare din ultimele săptămâni de a opri luptele și vine înainte de luna musulmană de post Ramadan și în contextul în care presiunea internațională asupra Israelului pentru a opri uciderea civililor palestinieni este în creștere. Ramadanul din acest an este așteptat să înceapă în seara zilei de 10 martie.

"Se apropie Ramadanul și a existat un acord din partea israelienilor ca ei să nu se angajeze în activități în timpul Ramadanului, de asemenea, pentru a ne da timp să scoatem toți ostaticii", a declarat Biden în timpul unei apariții la emisiunea "Late Night with Seth Meyers" de la NBC.

Oficialii americani și israelieni au discutat săptămâna trecută o propunere de încetare a focului cu reprezentanții din Qatar și Egipt, în cadrul unei întâlniri la Paris. Delegațiile Hamas și Israelului se află ambele în Qatar în această săptămână pentru așa-numitele discuții de proximitate, desfășurate în același oraș prin intermediul mediatorilor.

Biden, care candidează pentru a fi reales, a declarat pentru NBC că există un acord de principiu pentru o încetare a focului între cele două părți, în timp ce ostaticii sunt eliberați, adăugând că speră să se ajungă la o încetare a conflictului până lunea următoare.

"Sunt prea mulți oameni nevinovați care sunt uciși. Iar Israelul a încetinit atacurile din Rafah", a declarat Biden, adăugând că Israelul s-a angajat să facă posibilă evacuarea palestinienilor din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, înainte de a-și intensifica acolo campania de distrugere a Hamas.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins ca fiind "iluzorie" ultima ofertă a Hamas pentru o încetare a focului, în timpul căreia toți ostaticii ar fi fost eliberați, Israelul și-ar fi retras trupele din Gaza și s-ar fi ajuns la un acord privind încetarea războiului.

La NBC, Biden a declarat că o încetare temporară a focului ar putea declanșa un proces pentru ca palestinienii să aibă propriul lor stat. Cu toate acestea, Netanyahu a respins o soluție cu două state.

Noua propunere cântărită acum de Hamas include o parte din cererile inițiale ale Hamas pentru încetarea focului și limitează schimbul de prizonieri palestinieni pentru ostatici israelieni la un raport de 10 la 1, a declarat sursa de rang înalt apropiată discuțiilor.