ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca de fiecare dată în ultimii 15 ani, zeci de pelerini, din diverse colțuri ale țării, au pornit duminică într-un pelerinaj de cinstire a memoriei lui Iuliu Maniu.

Conform tradiției, pelerinajul pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighet, acolo unde, în anonimat, Maniu își doarme somnul cel de veci. 

Cei 80 de pelerini vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor, care la rândul lor, s-au jertfit pentru acest neam, scrie Vocea Transilvaniei.

Desfășutrat între 22 august și 1 septembrie, pelerinajul și se întinde pe un traseu de 165 de km de mers pe jos, indiferent de condițiile vremii.
 
Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură și batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3!”.

Mai mult AICI.