Ca de fiecare dată în ultimii 15 ani, zeci de pelerini, din diverse colțuri ale țării, au pornit duminică într-un pelerinaj de cinstire a memoriei lui Iuliu Maniu.

Conform tradiției, pelerinajul pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighet, acolo unde, în anonimat, Maniu își doarme somnul cel de veci. 

Cei 80 de pelerini vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor, care la rândul lor, s-au jertfit pentru acest neam, scrie Vocea Transilvaniei.

Desfășutrat între 22 august și 1 septembrie, pelerinajul și se întinde pe un traseu de 165 de km de mers pe jos, indiferent de condițiile vremii.
 
Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură și batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3!”.

Mai mult AICI.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews