ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În perioada 16 august – 19 august, în vara aceasta, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut un pelerinaj memorabil în Țara Sfântă, însoțit de arhierei, preoți, diaconi și credincioși devotați.

Intervalul de timp a fost admirabil ales, fiindcă pe 19 august Patriarhia Ierusalimului a prăznuit Schimbarea la Față. IPS Teodosie a slujit Sfânta Liturghie pe Muntele Tabor, unde s-a arătat și minunea Norului Sfânt, a ținut un scurt panegiric în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, s-a închinat la Piatra Ungerii și la Sfântul Mormânt.

La Așezământul Românesc din Ierusalim a ținut Sfânta Liturghie arhierească (joi, 17 august), apoi s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, la sediul Patriarhiei Ierusalimului din Cetatea Sfântă.

Ca vechi prieteni, s-au bucurat de revedere și au dialogat în bună pace.  S-a vizitat Biserica Tuturor Națiunilor din Grădina Ghetsimani, s-a mers spre Mormântul Maicii Domnului. Joi seara s-a plecat spre Golgota, unde IPS Teodosie a slujit Sfânta Liturghie de noapte. Vineri, Înaltpreasfințitul Teodosie a pornit spre Mormântul Sfântului și Dreptului Lazăr unde s-a săvârșit o slujbă de pomenire. La Râul Iordan, Înaltpreasfințitul Teodosie a adus la ortodoxie trei pelerini. În Capernaum a vizitat Biserica Tabgha, Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Biserica Muntele Fericirilor. Seara, Înaltpreasfințitul Teodosie și pelerinii însoțitori s-au îndreptat spre muntele Tabor.

În ziua Praznicului Schimbării la Față, Arhiepiscopul Teodosie a slujit Sfânta Liturghie într-un sobor impresionant, sobor care l-a avut în fruntea sa pe Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. În sobor se afla și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Aristarchos de Constantina, un vechi și statornic prieten al Arhiepiscopului Teodosie. Acest pelerinaj în Țara Sfântă s-a desfășurat în vremea în care Lumina Învierii se aprinde în Sfântul Mormânt, o minune care datează de peste 1700 de ani.

Iată, bogat și memorabil, programul pelerinajului pe care Înaltpreasfințitul Teodosie l-a urmat în Țara Sfântă:

„Sfântul Cuvios Antim de Chios învață că „lupta spirituală trebuie dusă cu zel, deoarece zelul îl unește pe om cu Dumnezeu”, Pe un astfel de făgaș s-a conturat acest minunat pelerinaj în Țara Sfântă, mai ales că în ziua de Sâmbătă, 19 august 2023, Patriarhia Ierusalimului a Prăznuit Schimbarea la Față a Domnului. Asta și-a dorit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, un pelerinaj intens la locurile sfinte, totul culminând cu slujirea Sfintei Liturghii pe Muntele Tabor, în sobor de Arhierei, Preoți și Diaconi, condus de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina.

Prima zi de pelerinaj (Miercuri 16 august 2023)

După ce avionul a aterizat pe aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv, grupul de pelerini, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie s-a îmbarcat în autocar și a pornit la drum. Prima oprire a fost în orașul Lida, la mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Aici, pe lângă închinare, Înaltpreasfinția Sa a rostit și primul cuvânt din acest pelerinaj, mai exact, un scurt panegiric în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pe care l-a caracterizat drept un „voievod al Ortodoxiei, care a învins balaurul cel cumplit, adică pe diavol”. Din Lida, Înaltpreasfinția Sa a pornit spre Ierusalim, unde s-a închinat la Piatra Ungerii și la Sfântul Mormânt.

A doua zi (Joi, 17 august 2023)

Ziua de Joi a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, pe care Înaltpreasfinția Sa a săvârșit-o în sobor de preoți și diaconi la Așezământul Românesc din Ierusalim.

Al doilea moment al zilei a fost întâlnirea cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, la sediul Patriarhiei Ierusalimului din Cetatea Sfântă. Bucurie mare s-a făcut în sediul Patriarhal, întrucât doi ierarhi ai lui Hristos s-a revăzut și au putut dialoga în pace. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea a vorbit despre valorile Ortodoxiei și despre mărturisirea identității noastre spirituale, mulțumindu-i și felicitându-l pe Înaltreasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie, pentru frumoasa lucrare de arhipăstorire pe care a desfășoară. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat pe Preafericitul Teofil pentru credința puternică pe care o are și pentru puterea mărturisirii Ortodoxiei pe care o face, chiar din leagănul creștinătății.

Mai departe, grupul de pelerini, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, a parcurs Drumul Crucii, cu oprire la Pretoriu, locul unde a fost întemnițat Mântuitorul.  Aici, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre patimile lui Hristos și a făcut o prezentare a episodului biblic, în care Iisus pătimește pentru neamul omenesc, arătând că „Domnul a mers la patimă și la moarte din dragoste și de bunăvoie, aducând o jertfă răscumpărătoare”.

Apoi a vizitat Biserica Tuturor Națiunilor din Grădina Ghetsimani, de la poalele Muntelui Măslinilor, loc în care a ținut și un cuvânt. Înaltpreasfinția Sa a rostit și comentat rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetsimani, arătând că Iisus este „Arhiereul care a venit să se jerfească și să ne răscumpere păcatele noastre și de la El avem noi arhieria și preoția”.

Imediat ce vizita la Biserica Tuturor Națiunilor s-a încheiat, Înaltpreasfinția Sa a plecat spre Mormântul Maicii Domnului, loc în care s-a rugat și a vorbit despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, spunând că Maica Domnului este cea care ne poartă de grijă neîncetat, întrucât mama își iubește copiii, oricum ar fi aceștia.

De la ora 18 a urmat obișnuitul dialog duhovnicesc cu ascultătorii Radio Dobrogea de pretutindeni, de această data transmis din Țara Sfântă. Iar mai apoi cu săvârșirea slujbei Acatistului Sfântului Iosif de la Văratec, a Acatistului Sfântului Gheorghe Pelerinul și a Acatistului Maicii Domnului - ,,Bucuria celor necăjiți”, urmate de dezlegările Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Seara s-a încheiat cu plecarea spre Golgota, unde Înaltpreasfinția Sa a fost așteptat să slujească Sfânta Liturghie (de noapte), în sobor de Arhierei, Preoți și Diaconi.

A treia zi (Vineri, 18 august 2023)

Ziua de Joi a început cu Sfânta Liturghie Arhierească (de noapte) pe Golgota, locul răstignirii Domnului. Bucuria a fost mare, întrucât lacrimile și sângele vărsat de Mântuitorul Hristos acum 2000 de ani pe Cruce, spală și astăzi păcatele lumii, precum bine învață Sfânta Biserică.

Mai apoi, Înaltpreasfinția Sa a plecat spre Betania, la Mormântul Sfântului și Dreptului Lazăr, pe care Domnul Hristos l-a înviat din morți a patra zi. Aici, Înaltpreasfințitul Teodosie a săvârșit o slujbă de pomenire în cinstea celor adormiți (Parastas), pomenind multe suflete care au plecat din lumea aceasta.

Râul Iordan a fost următoarea oprire, loc unde Înaltpreasfințitul Teodosie a adus trei pelerini (de vârste diferite) la Ortodoxie. Bucuria a fost mare foarte, mai ales că la fața locului se aflau multe grupuri de pelerini eterodocși. Aceștia au putut vedea (și au văzut pe de-a-ntregul) cum se săvârșește Taina Sfântului Botez, după rânduiala canonică a Bisericii Ortodoxe.

Următoarea oprire a fost în Capernaum, unde s-au vizitat trei Biserici, anume Biserica Tabgha (locul înmulțirii pâinilor și a peștilor), Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel (locul vindecării slăbănogului) și Biserica Muntele Fericirilor. În Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Capernaum, Înaltpreasfinția Sa a rostit din nou un cuvânt de folos duhovnicesc, spunând că „de aici a început propovăduirea Evangheliei”. Odată cu venirea serii, Înaltpreasfințitul Teodosie și grupul de pelerini s-au îndreptat spre Muntele Tabor, pe care au urcat cu mari greutăți. Deși au fost împiedicați în repetate rânduri să ajungă pe munte, stăruința și dorința Înaltpreasfinției Sale, precum și a pelerinilor care îl urmau, a atras mila lui Dumnezeu, Care i-a sprijinit în tot acest urcuș, făcând posibilă intrarea lor în Biserica de pe Muntele Tabor.

A patra zi (Sâmbătă, 19 august 2023)

Iată-ne ajunși și la momentul cel mare, moment care a fost așteptat cu mare bucurie și cu o puternică emoție. Praznicul Schimbării la Față, celebrat în Patriarhia Ierusalimului pe data de 19 august, știm prea bine, este o dovadă clară a autenticității Ortodoxiei și o biruință a dreptei credințe creștine. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a slujit Sfânta Liturghie, într-un sobor mare de Arhierei, Preoți și diaconi, avându-l în frunte pe însuși Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina. Din sobor a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Aristarchos de Constantina, un vechi și bun prieten al Înaltpreasfințitului Teodosie, care, atunci când l-a văzut pe ierarhul nostru, a exclamat: „nice to see you again -  mă bucur să te revăd”. Bucurie a fost și pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, bucurie a fost pentru toți cei de față, deoarece în Hristos toți suntem una (cf. Galateni 3, 28).

Spre finalul Sfintei Liturghii, când Înaltpreasfinția Sa îi împărtășea pe credincioși, norul a coborât și s-a așezat pe vârful muntelui, în văzul tuturor pelerinilor. Toți cei de față au fost cuprinși de emoție și de bucurie, au fost atinși de mâna lui Dumnezeu, Care, din dragoste de oameni, face minuni din cele mai frumoase. După ce toate s-au săvârșit, Înaltpreasfinția Sa, alături de grupul de pelerini, au coborât de pe Muntele Tabor și s-au îndreptat spre Nazaret, la Biserica Bunei Vestiri și la Izvorul Maicii Domnului.

Pelerinajul s-a încheiat cu o vizită în Cana Galileii, locul unde Mântuitorul a săvârșit prima minune, transformarea apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11). Aici, Înaltpreasfinția Sa a rostit un ultim cuvânt, prin care a amintit că Mântuitorul Hristos a făcut această minune la insistențele Maicii Sale, pe care nu o refuză niciodată. 

Tot acest pelerinaj s-a desfășurat în Lumina Învierii lui Hristos, care, în Sâmbăta Mare, din pronia lui Dumnezeu, se aprinde în Sfântul Mormânt. Aceasta minune datează din anul 617, când persanii au cucerit Ierusalimul, au prădat Cetatea Sfântă și au luat racla cu lemnul Sfintei Cruci. Iar la anul 629, împăratul Heraclie (Flavius Heraclius Augustus; Ἡράκλειος Hērakleios) a readus relicva Sfintei Cruci, spre marea bucurie a creștinilor de pretutindeni. El a purtat-o chiar pe umerii săi, atunci când a intrat în Ierusalim. Iar puțin mai târziu, la data de 14 Septembrie, anul 630, Patriarhul de atunci al Ierusalimului, Zaharia, a înălțat-o în văzul mulțimii, în cadrul unei procesiuni solemne. Sfânta Cruce a fost așezată în Biserica Sfântului Mormânt."  (Descrierea Pelerinajului - Pelerin în Țara Sfântă).

Din acest Pelerinaj memorabil avem mai multe imagini fotografice admirabile: