ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am aflat cu multă surprindere, asemeni tuturor creștinilor ortodocși, de hotărârea luată de autorități, privind interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași, măsură ce vizează și apropiatul pelerinaj la moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din București.
 
Poporul român se bucură de ocrotirea acestor sfinți de secole, iar drumurile care duc la raclele lor au fost bătătorite de urmele pașilor și de genunchii strămoșilor noștri, care au găsit sprijin și alinare aici. Dincolo de faptul că este o decizie care are un profund caracter discriminatoriu, ea a fost luată fără nicio consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română, deși încă de la începutul acestei pandemii Biserica a reprezentat un factor costant de sprijin pentru oameni, atât din punct de vedere social și medical, dar mai ales spiritual.
 
Constat din ce în ce mai des cu durere faptul că printre noi se instaurează, încetul cu încetul, un duh perfid care răstoarnă valorile. A vorbi astăzi despre învățătura de credință ortodoxă, a vorbi despre lucrarea misionară a Bisericii și despre roadele acesteia este cu adevărat un act curajos de mărturisire. Secularizarea tot mai accentuată a determinat în ultimii ani o schimbare de atitudine față de rolul Bisericii în comunitate.
 
În acest context, creștinul de astăzi nu poate înțelege dubla măsură pe care o remarcă în anumite zone ale mass-media, afectată profund de acest duh secular. Cozile de acum câteva zile de la secțiile electorale reprezentau imaginea complexă a spiritului civic democratic, iar pelerinajele la raclele sfinților, mijloc de infectare și de răspândire a noului coronavirus.
 
De mai bine de opt luni de la izbucnirea acestei pandemii, Biserica Ortodoxă a demonstrat responsabilitate și implicare în lupta cu răspândirea acestui virus, respectând cu strictețe măsurile impuse de autorități. Cu siguranță că și în cazul pelerinajului din Cetatea Iașilor sau cel de la București, prilejuit de sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov, ar putea fi la fel, printr-o coresponsabilitate și împreună-lucrare între Stat și Biserică, având la bază respectul față de drepturile fundamentale ale oamenilor, între care se numără și dreptul de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase.
 
Așadar, pelerinajele la moaștele sfinților reprezintă un mijloc esențial de sfințire a omului și nu de îmbolnăvire. În toată curgerea rugăciunii Bisericii, zilele de pelerinaj la moaștele Sf. Cuv. Parascheva și ale Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou sunt, pentru creștinii ortodocși, un popas duhovnicesc cu totul special, pe care îl așteaptă an de an pentru a se întâlni cu sfinții care sunt rugători și mijlocitori către Dumnezeu, pentru că în ei a biruit Duhul lui Hristos împotriva duhului lumii acesteia.
 
Să fiți încredințați, fraților, că puterea lui Dumnezeu lucrează dincolo de limitările materiei, bunătatea dumnezeiască nu cunoaște limite, nici nu poate fi supusă vreunei reguli omenești. De aceea, Vă îndemn să rămâneți tari în credință și să nu vă temeți, căci Hristos este de față, Doctorul sufletelor și al trupurilor, Părintele iubitor ce-și primește totdeauna fiii.
 
Cu arhierești binecuvântări,
 
†AMBROZIE
Episcopul Giurgiului