ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul Ludovic Orban i-a cerut, joi, în ședința de guvern, ministrului de Interne Marcel Vela să crească numărul polițiștilor în civil trimiși să sancționeze nerespectarea măsurilor menite să limiteze răspândirea coronavirusului. Premierul încurajează, de asemenea, și delațiunea, numind-o „participare civică” . Orban a insistat și pe operaționalizarea unui TELVERDE unde cetățenii pot semnala încălcări ale regulilor de protecție sanitară, tocmai pentru ca în acele zone să fie trimiși cu precădere polițiștii în civil. „TELVERDE să-l operaționalizați și să-l popularizați, să putem să direcționăm controalele în funcție de semnalele primite de la cei care au o participare civică în semnalarea încălcărilor regulilor de protecție a sănătății”

 
Orban i-a mai cerut lui Vela să răspundă Avocatului Poporului, care a chestionat oficial Ministerul de Interne asupra temeiului legal în care polițiștii în civil sunt trimiși să constate și să dea amenzi.

"Dl. Vela, Avocatul Poporului vă întreabă de ce fac polițiștii controale în civil. Dați-i un răspuns potrivit. Chiar recomand creșterea efectivelor în civil, pentru că știm situații care ne-au fost raportate, în care se strigă 'șase' la vederea celor în uniformă și nu putem surprinde situațiile așa cum sunt în realitate. Telverde (telefonul la care cetățenii pot sesiza nereguli în respectarea restricțiilor sanitare, n.r.) trebuie operaționalizat pentru direcționarea controalelor acolo unde se încalcă regulile de protecție a sănătății", a spus Orban, în deschiderea ședinței de guvern.
 
Avocatul Poporului i-a cerut joi ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să-i comunice actul normativ care stă la baza măsurii ca și polițiștii în civil să efectueze verificări privind respectarea normelor vizând combaterea COVID-19.

"Vă adresăm rugămintea să ne comunicați actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (...) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea și funcționarea Poliției Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliția Română este cel de prevenire a săvârșirii de fapte antisociale și în subsidiar de reprimare a acestora", a transmis Avocatul Poporului.