ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea ce prevede impozitarea tututor pensiilor speciale cu pănă la 85 la sută. Inițiativa adoptată în 2019 de Senat nu figura pe ordinea de zi a plenului, însă a fost introdusă la începutul ședinței. În cinci zile, va ajunge la Cotroceni, pe masa președintelui, pentru a fi promulgată. Cel mai probabil, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.

Conform unui amendament de la PSD, PNL și USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 și 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depășește suma de 7.001 lei”.

Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivității și încă 2.000 de lei ca pensie specială, va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivității, iar ceilalți 2.000 de lei (pensia specială) vor fi impozitați cu 10%.
 
Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei, la care se adaugă o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. 

Legea se aplică tuturor pensionarilor speciali din România: foști magistrați, judecători, procurori, personal auxiliar din justiție, aviatori, militari, diplomați, precum și parlamentari, aleși locali, inclusiv foști angajați ai CFR. Judecătorii Curții Constituționale și cei de la Curtea de Conturi beneficiază, de asemenea, de pensii speciale.

Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților. 

Magistrații consideră că pensiile de serviciu, așa-numitele pensii speciale, reprezintă un drept câștigat, care nu ar trebui impozitat.