ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parchetul General a deschis un dosar penal in rem, în care se efectuează cercetări în legătură cu declarațiile pe propria răspundere depuse de fostul președinte Traian Băsescu conform cărora nu a colaborat cu fosta Securitate, scrie Cotidianul.

Potrivit Parchetului General, în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații.

Decizia Parchetului vine în urma plângerii formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020. GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel București a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, fiind admisă în acest sens o acțiune în instanță introdusă de CNSAS. Hotărârea instanței nu este însă definitivă.

Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină.