ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


COMUNICAT DE PRESĂ

În contextul tulburărilor generate de afirmațiile domnului Adrian Papahagi, exprimate pe pagina sa de Facebook și preluate de publicația Dobrogea Live, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Regretăm violența discursivă a domnului Adrian Papahagi, cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, proferată în mai multe rânduri la adresa Arhiepiscopului Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

2. În ceea ce privește psihoza creată în jurul „clarvăzătoarei” de la Tomis (o ficțiune născută pe marginea unei discuții cu caracter privat, înregistrate și prelucrate ilegal), Arhiepiscopia Tomisului consideră cel puțin hilar faptul că un cercetător de talia profesorului Adrian Papahagi nu a avut, îndeajuns, tăria morală și spiritul critic de a-i rezista.

3. Caracterizărilor de natură jignitoare, precum și „speranței” că „Pr. Teodosie nu mai prinde Paștele viitor ca ierarh” (apreciată de noi ca fiind cu potențial de a crea temere persoanei vizate), exprimate de domnul Papahagi în postarea din Ajunul marii sărbători a Schimbării la Față, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie le răspunde prin iertarea creștină și speranța că, atât domnul Adrian Papahagi cât și Înaltpreasfinția sa, vor prinde multe sărbători ale Învierii Domnului, cu sănătate și putere de muncă, în slujba Bisericii și a națiunii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

 
Pe marginea înregistrărilor apărute în presă, avocatul Cuculis, avocatul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat astfel:

„În legătură cu înregistrările apărute în spațiul public în care, în aparență, ar exista un dialog între fostul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului și o altă persoană necunoscută, Înaltpreasfințitul Teodosie face următoarea precizare:

Nu există și nu a existat niciodată o relație de colaborare instituțională între Înaltpreasfințitul Teodosie și persoana din înregistrările apărute în spațiul public. Fără a face publice date care pot influența ancheta internă în desfășurare, putem afirma totuși că, fără știrea conducerii Arhiepiscopiei Tomisului, interlocutoarea fostului purtător de cuvânt din înregistrările apărute în spațiul public, a exercitat, cel mai probabil din inițiativă proprie, o formă de voluntariat, ajutând, ocazional, la Radio Dobrogea pe probleme tehnice de IT și promovarea activităților Arhiepiscopiei.

De asemenea, apreciem că, având în vedere că serviciile acesteia nu au mai fost solicitate, s-a încercat o decredibilizare a Înaltpreasfințitului Teodosie și a Arhiepiscopiei prin prezentarea unor înregistrări trunchiate și posibil și modificate, activitate generată în scop de răzbunare pentru faptul ca nu i-au mai fost solicitate serviciile.

Facem această precizare bazându-ne pe faptul că înregistrările trunchiate au fost făcute după întreruperea relațiilor dintre fostul purtător de cuvânt și colaboratoarea sa.

În legătură cu numele doamnei Consul Aneta Badiu, se cunoaște faptul că Arhiepiscopia Tomisului organizează periodic călătorii ecumenice în Israel. Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, cât și pelerinii aflați în Țara Sfântă, în decursul timpului, au fost primiți ocazional și de către reprezentanți ai  României în Israel, relațiile create fiind exclusiv protocolare.

Astfel, având în vedere informațiile apărute în spațiul public în legătură cu intervenirea altor persoane în desfășurarea normală a chestiunilor administrative din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acestea sunt respinse categoric de către Înaltpreasfințitul Teodosie. 

Buna organizare a Arhiepiscopiei Tomisului este prerogativa directă a Înaltpreafințitului Teodosie și toate deciziile administrative sunt luate după analizarea personală și concretă a acestora.”

Nota: Titlul aparține redacției ActiveNews