ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul pandemiei de coronavirus, liderii UE au convenit joi, în cadrul unui summit video, să restricționeze, dacă e cazul, călătoriile „neesențiale”, dar să evite închiderea granițelor, informează Politico.eu.

Consensul general privind evitarea închiderii granițelor s-a obținut în prima parte a videoconferinței și a arătat faptul că șefii statelor și guvernelor UE sunt hotărâți să evite repetarea unor greșeli comise anul trecut în primele săptămâni ale pandemiei, chiar dacă între timp țările membre se confruntă cu numere mai ridicate de infectări și spitalizări, dar și cu sporirea resurselor medicale în tratarea pacienților internați cu coronavirus.

În martie 2020, închiderea unilaterală a granițelor de către mai multe țări membre UE a provocat haos prin limitarea călătoriilor și întreruperea comerțului esențial intracomunitar.

În timpul discuțiilor din 21 ianuarie 2021, liderii statelor europene au căzut de acord că „este prea devreme” ca cetățenii care s-au vaccinat să fie tratați privilegiat în călătoriile internaționale față de cei care au ales să nu facă vaccinul. 

Deocamdată, liderii UE au decis că adeverințele de vaccinare vor fi luate în considerare doar ca documente medicale și nu vor fi folosite pentru înlesnirea călătoriilor. Cu toate acestea, unele țări le condiționează intrarea cetățenilor comunitari de prezentarea unui rezultat negativ la un test recent de coronavirus.

La cererea unor state precum Grecia și Spania, liderii europeni discutau cum să adapteze regulamentele anterioare privind menținerea regulilor comune de călătorie. Obiectivul lor major a fost de a menține frontierele deschise, păstrând în schimb posibilitatea înăspririi restricțiilor privind călătoriile „neesențiale”.