ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România va lipsi de la târgurile internaționale în 2021 din cauză că ministrul Economiei „a nesocotit” Programul de Promovare a Exporturilor - PPE, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), potrivit Agerpres și Știri pe Surse.

„Fapt fără precedent: prin bugetul Ministerului Economiei propus - ilegal - vineri în guvern de ministrul Claudiu Năsui, anul 2021 este primul din istoria centenară a României moderne în care țara noastră va lipsi de la târgurile internaționale.

Am încercat să prevenim această „performanță” a noului ministru (care a nesocotit Programul de promovare a exporturilor - PPE 2021, propus de mediul de afaceri și aprobat de precedenta conducere a ministerului), dar a fost imposibil. N-a binevoit să dea curs invitațiilor repetate la dialog adresate prin Consiliul de Export și apelului la Președintele țării, Primul-ministru, șefii celor două Camere și ai Comisiilor de profil ale Parlamentului. A ignorat toate aceste demersuri inițiate de noi în numele sutelor de firme care își puseseră mari speranțe să reia contactele internaționale de la târgurile de specialitate după un an marcat de pandemie, în care majoritatea evenimentelor externe au fost anulate”, se spune în comunicat.

Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România menționează că noul ministru al Economiei - portofoliu care a ajuns pe mâna USR - mimează îngrijorarea pentru felul în care se cheltuie banul public doar pentru a induce în eroare publicul „necalificat”.

„Din postările de pe rețelele de socializare - evitând, probabil din lipsă de pregătire profesională, să stea față-n față cu reprezentanții exportatorilor - am aflat că noul ministru este îngrijorat de modul cum se cheltuie banul public, prezentând niște cifre pe care - ca necunoscător în domeniu - nu le-a înțeles, creându-și suspiciuni și generând un curent anti-exportatori în opinia publică necalificată”, precizează comunicatul ANEIR.

Pentru organizația importatorilor și exportatorilor români, participarea firmelor autohtone la târgurile internaționale, unde se stabilesc contacte și contracte de export, este de importanță crucială.

„Dacă are suspiciuni despre anumite situații (în condițiile în care toată procedura de organizare a târgurilor este transparentă - și înscrierea firmelor și desemnarea organizatorilor prin licitație publică), este primul care ar trebui să intervină operativ, să corecteze propunerile subalternilor, dar nu să blocheze PPE. 

Calendarul târgurilor internaționale nu poate sta în loc până când ministrul economiei din România își clarifică suspiciunile. Trenul nu se oprește pentru că șeful de locomotivă are suspiciunea că într-unul din vagoane s-ar putea găsi un călător fără bilet! 

Exportatorii nu-și propun să iasă în stradă ca minerii să-și ceară dreptul legal de a beneficia de sprijinul statului pentru participarea la târgurile internaționale, dar un milion de oameni, a căror activitate este legată direct sau indirect de contractele de export, nu pot aștepta să rămână fără locuri de muncă până cel numit vremelnic ministru al Economiei se documentează asupra domeniului pe care-l gestionează și pentru care - din păcate - nu este calificat”, concluzionează exportatorii din România despre Claudiu Năsui, ministrul USR al Economiei.

USR a intrat la guvernare în alianță cu PNL, al cărui supra-structură europeană se numește PPE (Partidul Popularilor Europeni). Omonimie cu PPE-ul invocat de exportatori, Programul de Promovare a Exporturilor, care ar fi trebuit finanțat cu bani din bugetul adoptat vineri de membrii coaliției PNL-USR/PLUS-UDMR.