ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a efectuat, pentru prima dată în ultimii 5 ani, o deplasare de serviciu în Republica Moldova. Este prima vizită la nivel înalt primită de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte, în urma votului de la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, potrivit Unimedia.
Cei doi Președinți urmează să adopte o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens. De asemenea, România ar urma să trimită în Republica Moldova o echipă de experți în vederea pregătirii strategiei de vaccinare și va continua să furnizeze medicamente și echipamente medicale de protecție, necesare în contextul pandemiei COVID.

Pachetul de sprijin mai vizează acordarea unei cantități de motorină de 6.000 de tone pentru agricultori, precum și o contribuție financiară de cel puțin de 250.000 euro, destinată consolidării societății civile și independenței mass-media.

Poate că președintele Iohannis își va aduce aminte și de românii din Ucraina. Unde a făcut prima și ultima vizită tot acum 5 ani, în martie 2015.  Nu a avut nici măcar o singură întâlnire cu românii oprimați de regimul de la Kiev și abia dacă a rostit două cuvinte legate de soarta celor 500.000 de români din Bucovina de Nord. A ținut însă să sfideze și mai mult, în 2016, când îi transmitea fostului președinte Poroșenko faptul că România sprijină ferm și constant suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”.