ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 12 ianuarie, Biroul de Statistică a Muncii a publicat indicele prețurilor de consum pentru luna decembrie. Datele au arătat că inflația a scăzut cu 0,1%, ajungând la o rată anuală de 6,5%. În același timp, indicele alimentelor a crescut cu 0,3 procente, ceea ce a dus totalul anual la 10,4 procente, potrivit WesternJournal.

Cea mai mare contribuție la creșterea indicelui alimentar a fost reprezentată de costul crescut al ouălor. Potrivit datelor BLS, prețul ouălor a crescut cu 11,1% față de luna precedentă și cu 59,9% de la an la an. Oricine a făcut cumpărături într-un supermarket în ultima vreme știe că prețul ouălor a crescut vertiginos. Datele de la Rezerva Federală din St. Louis au arătat că prețul mediu al unei duzini de ouă mari, de categoria A, în SUA a costat 4,25 dolari în decembrie, față de 1,79 dolari cu un an înainte.

Departamentul american al Agriculturii atribuie actuala penurie de ouă unei epidemii istorice de „gripă aviară înalt patogenă", care a ucis milioane de găini. Potrivit unei serii de postări care circulă pe rețelele de socializare, ceva mai sinistru ar putea fi de vină pentru lipsa de aprovizionare.
Săptămâna trecută, un tânăr, probabil un fermier, a afirmat într-o postare pe Facebook:  „Ok, se întâmplă ceva foarte ciudat, am sunat la mai multe ferme care vând găini și toate îmi spun că găinile lor au încetat să mai depună ouă și, prin urmare, nu mai au niciunul de vânzare. M-am interesat puțin mai mult și se pare că le pun ceva în hrană pentru a le împiedica să mai facă ouă! Dacă aveți găini și vi se întâmplă același lucru, încercați să începeți să le hrăniți cu un amestec de orez și fasole, pentru că se pare că tot ceea ce se face ca hrană pentru animale este contaminat cu ceva care provoacă acest lucru!".

În postarea de pe Twitter de mai jos, o femeie care crește găini de peste 30 de ani a spus că nu a rămas niciodată fără ouă. Dar de la Halloween și până acum o săptămână, găinile ei au produs doar un singur ou. După ce au trecut de la hrana pentru găini la cea pentru capre, au început din nou să facă ouă.
 
 
 O altă utilizatoare de Twitter a spus că găinile ei nu au mai făcut ouă între vara și toamna trecută. Ea a cumpărat furaje de mai bună calitate de la un furnizor local și au început din nou să producă ouă.
 
 
 În tweet-ul de mai jos, o femeie scrie: „Manufacturat #eggshortage! Furnizorii de furaje au adăugat ceva pentru a împiedica găinile să facă ouă. Consensul este că Dumor sau Producer's Pride sunt vinovații. Nenorociții ăștia au pus s*** în hrana găinilor pentru a crea o penurie de ouă!"
 
 
 Într-o înregistrare video de pe TikTok, o tânără a spus că găinile ei nu mai fac ouă. Într-o zi, pentru că aveau multe resturi, le-a servit găinilor resturi de masă. A doua zi, acestea au început să depună ouă. Ea a dat vina pe hrana comercială. Tânărul din clipul de mai jos se face ecoul aceleiași probleme. El întreabă: „Credeți că este intenționat?". Și îi invită și pe ceilalți să-și împărtășească opiniile în secțiunea de comentarii.

Un tânăr  întreabă: „Credeți că este intenționat?". Și îi invită și pe ceilalți să-și împărtășească opiniile în secțiunea de comentarii.
 
În cele din urmă, o femeie ripostează la ceea ce ea consideră a fi o „teorie a conspirației". Ea își subtitrează postarea: „Să vorbim despre conspirația hranei pentru găini".

Ea le spune telespectatorilor: „Această conspirație a hranei pentru găini a scăpat de sub control atât de mult. ... Este complet normal ca producția de ouă de găină să scadă pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, este complet normal ca găinile să nu mai ouă sau să ouă foarte puțin iarna. Totul este natural. A fost acesta un an deosebit de slab pentru oameni? Da. Cred că guvernul pune ceva în hrana pentru ca găinile să nu mai facă ouă? Nu. Cred că cei care produc hrana pentru găini ar putea să taie câteva colțuri în plus, ceea ce face ca găinile să nu mai primească aceleași substanțe nutritive ca înainte? Da, probabil că este un pariu destul de bun. Dar, noi nu am schimbat nimic în dieta găinilor noastre, nu am schimbat nimic altceva în ceea ce privește stilul lor de viață, iar ele au început să ouă la începutul anului, așa cum ne așteptam. Nu avem o medie de vreo trei-cinci ouă pe zi.  Așa că toată lumea trebuie să se liniștească. Oferiți găinilor dumneavoastră un plus de proteine în timpul iernii. Înțelegeți că acesta este un proces normal și luați tot ceea ce vedeți pe TikTok cu doar un bob de sare.”Fie că este vorba de o teorie a conspirației sau de realitate, acest lucru face ca oamenii să vorbească. Iar a face oamenii să vorbească despre asta ar putea fi primul pas pentru a afla ce se întâmplă de fapt cu puii din această țară.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews